torstai 14. heinäkuuta 2011

Vankilapaot

Vankilapaot ovat puolittuneet kymmen vuoden aikana. Kun kakstuhattaluvun alussa pakni 28 vankia, nyt pakenijoita on vain 13 vuodessa. Vanha kunnon pakokwino eli lakanalla kiipwäminen on sekin historiaa. Nyt asiakkaat pakenevat kuljetuksen aikana. Ei siis paeta enää vankilasta vaan esimerkiksi lääkärissä käynnin aikana. Erityisesti hammaslääkärissäkäynnit ovat pakottaneet monia vankeja pakoon.

Syynä vähentyneisiin pakomääriin on monia. Osastot ovat pienentyneet ja olot ovat mukavampia. Vankilassa viihdytään. Monia asiakaskyselyissä esitettyjä toiveita on toteutettu. Lomia on pidennetty, jolloin ruoka ja valvontakuluissa on säästynyt. Vaikeaa vanginvartijapulaa on paikattu palkkaamalla vanhojen vankia vartijoiksi. Kerrotaan, että joissakin vankiloissa on saatu hyviä kokemuksia vankien toimiminnasta vankilanjohtajina. Monet vangit ovat käyttäneet sijaisvankimahdollisuutta. Siinä sijainen istuu kakkua ja varsinainen vanki hoitelee omia bisneksiä. Tämä on rauhoittanut ilmapiiriä ja vähentänyt valvontaa.

Television maksullisten kanavien maksuttomuus on tuonut hyvää fiilistä. "Mul näkyy koton vaan maksuttomat, tääl on kaik'mahdolliset. Siks oon yleensä talvet täällä ja kesät koton". Näin toteaa vankilalaitoksen tyypillinen asukki.ruokasuosikeissa suomalisuus ja lähiruokatrendi on nyt in. Viljapossua ja herkkusieniätuodaan naapurista, mutta vielä joitakin tuotteita lennätetään kaempaa. Esimerkiksi katkarapua ja simpukoita ei löydy vielä lähituotteena, mutta siihenkin saadaan lähivuosina parannusta. Omat juomat ovat nykyisin suositumpia kuin talon antimet. Nettikauppa on tuonut siihen oman värinsä. Juomia tilataan pääosin Euroopan suurista viinimaista Italiasta ja Espanjasta.

Ei vaan. Leikki sikseen. Eristys on aina kova kohtalo. Sopeutuminen takaisin siviilielämään toinen tosipaikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti