tiistai 5. heinäkuuta 2011

Ruisrock-dokumentti

Teema esitti illalla uuden dokkarin 40-vuotiaasta Ruisrockista. Monenlaista kuvamateriaalia on kertynyt vuosien varrelta. Monenlaisia rockstaroja on köpytellyt Ruisrockin lavalla (lavoilla). Ruisrockin alkuvuodet olivat vastaus marginaalinuorison toiveisiin. Se oli kotimaan vastaus vuoden 1969 Woodstockille. Ruissaloon saatiin ensimmäisenä vuonna -70 uskomaton määrä nuorisoa 38.000 henkeä. Päätähtenä Colosseum. Mukana oli muuten myös rock-rauha-rakkaus teemassa Konsta Jylhä.

Itse katselin Ruissalossa vuotta -71, jolloin päätähtenä oli Canned Heat, Jeff Beck ja Kinks. Jenkkibändi Canned Heat veti lähes kahden tunnin setin ja yleisö oli haltioissaan, myös minä. Yleisöä oli kolmipäiväisillä festareilla yhteensä satatuhatta. Siinä on pureskelemista lukuisille nykypäivän festarijärjestäjälle. Rauhan ja rakkauden lisäksi oli myös väkivaltaa ja varkauksia. Ja valtavasti ihmisiä. Ja omatoimista elämää.

Jatkossa Ruisrocin olemassaolo oli vaakalaudalla ja se muuttui yksipäiväiseksi. Kävijämäärät kymmenen ja kahdenkymmenen tuhannen välillä. Oma kiinnostukseni oli kuitenkin koko ajan suuntautunut Poriin ja monimutkaisempaan musiikkiin. Mutta Ruisrock säilyi hengissä ja menneiden vuosien esiintyjäluetteloa katsellessa ei voi muuta kuin nostaa hattua. U2, the Clash, Kid Creole, Nina Hagen, the Damned, Gary Moore, Bob Dylan, Soundgarden, Nirvana, Bryan Adams, Aerosmith, Bon Jovi, Neil Young, Red Hot Chilly Peppers, Björk, Metallica, Blondie, Oasis, Iron Maiden, Lou Reed, Manic Street Preachers, Dio, Rammstein, Marillion, Slipknot, Faith No More, Ozzy Osbourne.

Toisen ja toistaiseksi viimeisen kerran olin paikalla noin -96, jolloin lavalla taiteili Sting. Tytärkin oli mukana. Kuuluin jo osastoon entiset nuoret. Festarien luonne muuttui jossakin vaiheessa asiakaspalveluiksi. Vanha filosofia oli kuopattu jo 80-luvulla ja kaikki muuttui bisnekseksi. Joka vuosi kunnallisesta Ruisrockista käytiin olemassaolokeskustelua. Mutta henkiin jäi ja elämä jatkuu.

Nykyinen Promoottori Juhani Merimaa otti ohjaat käteen vuonna 2901. Hän osasi nostaa vaipuvat festarit ensin kotimaisilla esiintyjillä ja sitten palaamalla isompien sektoreiden ohjelmistoon. Ulkoistettu festari aloitti uuden nousun. Ensi viikonloppuna järjestettävillä juhlissa esiintyvät Prodigy, National, Bullet for my Valentine ja Elbow. Ja tietysti valtaisa joukko kotimaisia tähtiä laidasta laitaa, siis Jenni Vartaisesta Jätkäjätkiin ja Tuomari Nurmiosta Pelle Miljoonaan. Siis vanhoja esiintyjiä varman päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti