sunnuntai 31. heinäkuuta 2011

El Bulli on poissa

Maailman parhaaksi ravintolaksi viidesti valittu espanjalaisravintola lopetti toimintansa lauantaina. Ykkostiloja on tullut vuosina 2002, 2006-2009. Toiminta oli tappiollista jo vuodesta 2000 alkaen. Ravintolassa oli ainoastaa 50 paikkaa ja esimerkiksi vuonna 2008 42 kokkia. Aterioiden keskihinnat olivat 270 euroa. Tappiooita peitetttiin El Bulli -ruokakirjallisuudella, luennoilla ja konsultoinneilla. Ferran Adria on tehnyt myös veljensä Albertin kanssa ruokaaiheisia tekstiilejä. - Loimme hirviön, kuvailee Ferran Adrian ravintolansa toimintaa. 8000 asiakasta mahtui sisään kun kiinnostuneita oli 2 miljoonaa. Ravintola on ollut auki vain kesästä jouluun. Luovuus loppui. Kokonaan El Bullia ei lopeteta, koska naapuriin ollaan perustamassa vuonna 2014 kulinaariakatemia.

No, viime vuosina Tanskan ylpeys Noma on pitänyt ykköstilaa menestyksellisesti. Noma tulee sanoista nordic madness. Bullin poistuminen ei vaikuta maailman parhaan listoihin, sillä sitä ei näkynyt enää tämän vuoden 50 parhaan listalla. Sen sijaan Suomen ja Hans Välimäen ylpeys Chez Dominique oli sijalla 35. Vielä. Sillä sijoitus on tullut alas 12 pykälää.

Mutta itse kokkaan tänään tuttavallisesti hapanimeläkanaa, riisiä ja salaattia. Alkuruokana chilivivahteista nuudelikeittoa ja jälkkärinä suklaanougat jätskiä. Lasten mielestä tämä on maailman paras ravintola.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti