torstai 21. heinäkuuta 2011

Katusoitto

Vilkasta mielipiteenvaihtoa käydään taas katusoitosta. Nyt ne, jotka aikoinaan ovat olleet ajamassa katusoiton vapauttamista, ovat kääntäneet kelkkansa. Syynä ovat romanialaiset hanuristit ja fonistit. He, kun eivät osaa soittaa riittävästi. Hyvin mielenkiintoinen näkökulma. Ehdotan asian korjaamista seuraavin keinoin.

1. Koulujen opetussuunnitelman musiikin osioon tehdään katusoittoa koskeva osio. Näin kaikki peruskoulun käyneet tietävät mitä on oikea katusoitto. Ohikulkeva kuulija erottaa aidon ja epäaidon soiton toisistaa.
2. Musiikkiopistoon (musiikki-instituuttiin ?) perustetaan katusoiton oppiaine, jonne pätevimmät ja potentiaalisimmat harrastajat pääsevät harjoittelemaan.
3. Sibikseen perustetaan katusoiton osasto. Proffaksi joku entinen Katusoittaja, joka on osannut soittaa aina "oikein".
4. Kaupunki myöntää pitkäaikaisen katusoittoluvan koulutetuille "oikeille" katusoittajille. Onhan kyse toimeentulosta sentään. Lyhytaikaisen, siis muutaman päivän, luvan voi saada kunnostautunut harrastaja, joka on osoittanut todistusten perusteella osaavansa oikeasti soittaa ja tuntevansa nuotit, useita musiikkilajeja ja omistavnsa riittävästi instrumentteja. Koesoitto on edellytyksenä hakemiselle.
5. Katusoiton valvontalautakunta valitaan kunnallisvaalien jälkeen kuten muutkin lautakunnat. Lautakunta myöntää luvat ja valvoo soiton tasoa. Siis myös koesoittoa. Lautakunta tekee yllätyskäyntejä kentälle ja voi perua luvan kuultuaan "epäaitoa" musiikkia. Lautakunta määrittelee soveltuvan soittopaikan ja soittoajan. Myös soittolista tarkistetaa. Uusien kappaleiden soittamiseen tarvitaan uusi hakemus.
6. Ulkomaalaisten soittajien lupahakemuksiin liitetään kunkin oman isänmaan viranomaisten todistus "oikeasta" soittotaidosta ja koesoitosta. Ulkomaalaisia soittajia voi olla soittamassa ainostaan yksi kilometrin etäisyydellä toisesta soittajasta. EUmaiden ja muun maailman soittajiin sovelletaan eri säännösiä. Muun maalaisille ei lupia juurikaan myönnetä elleivät he edusta kulttuurillisiä erityispiirteitä ja arvoja.
7. Katusoittajat tekevät soittoesiintymisestään raportin jälkikäteen. Raportissa tulee ilmetä soitetun musiikin määrä, laatu, ajankohta, paikka,Ulkonäkö, instrumentti ja musiikkityyli. Lisäksi tarvitaan pankin tiliote katusoitolla saaduista tuloista. Sen lisäksi arvio kuuntelijoiden määrästä ja arvio kuuntelijoiden suhteutumisesta. Kuuntelijan kommentteja voi lisätä liitteeksi raporttiin.

Näillä muutamilla tarkennuksilla katusoitto saadaan kuulostamaan "oikealta" ja kadulla kulkijat tuntevat olevansa turvassa. Näillä turvataan myös kotimaisten katusoittajien jatkuvuus ja ammattitaito (elinkeino).

2 kommenttia:

  1. Heh, kokeilehan porkka playboysia. Katusoiton parhautta!

    VastaaPoista
  2. Olikohan ne samat kaverit, jotka soittelivat Kunikaankadulla kesäkuussa. Parasta, mitä olen kuullut aikoihin !

    VastaaPoista