lauantai 23. heinäkuuta 2011

Norjan ammunnat ja räjähdys

Vaikea löytää sanoja tällaisen murhenäytelmän edessä. Viattomia ihmisiä uhreina lähes sata. Herää pohjattomia kysymyksiä. Olemmeko sivistysvaltioita ? Mikä voi ihmisellä mennä niin pahasti pieleen, että ryhtyy tällaisiin tekoihin ? Samoja kysymyksiä kuin Suomen ampumistapauksissakin. Nyt tekijä on kiinni ja joitakin selityksiä saadaan, vai saadaanko ? Mielenhäiriö ? Poliittinen teurastus ? Huh ! Vetää toivottomaksi. Jos toimitaan jonkin aatteen puolesta, pitää sen olla todella syvän musta, että ryhtyy näin poikkeuksellisiin tekoihin. Mitä hyötyä tästä on kenellekään ? Ihmiset alkavat pelkäämään toisiaan. Ainakin siihen asti kunnes kaikki unohtuu.

Miten tästä voi rangaista ? Kun kuolemantuomiota ei ole, annetaanko 800 vuotta vankeutta ? Vai passitetaanko mielisairaalaan ? Omaiset ja läheiset vaativat oikeutetusti tuomiota, toiset janoavat kostoa. Mitä merkitystä on millään tuomioilla, kun vainajia ei saada enää henkiin ?

Jos sanon, että maailmamme on sairas, se on liian helppo selitys. Jo Balkanin sotien ja Tsetsenian sodan aikana tapahtui ennennäkemättömiä raakuuksia. Tämä on yksi lisää. Nyt vaan ei ole sotaa eikä kuolleet ole uhanneet ketään. Päinvastoin he ovat olleet saman maan kansalaisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti