perjantai 16. heinäkuuta 2010

Vesiä mietin

Katselin telkasta kuivaa afrikkalaista maisemaa ja kylän kaivoa, josta naiset kuskasivat vetensä kotiin. Kun menee etelä-eurooppalaiseen markettiin, vesipullo on suosituin artikkeli. Pullotettu vesi. Nimenomaan makeasta vedestä on pulaa. Jollakin tavoin tätä vesiasiaa ei vaan tule ajateltua. Vesihanaa ei voi vetää muualle maailmaan. Meidän pohjavedet ei riitä. Veden viemistä etelään on kait kokeiltu ja vaatimattomin tuloksin.


Eilen olin suihkussa hikisenä ja janoisena ja join suihkusta tulevaa vettä. Siinähän ei ole mitään kummallista. Samalla vedellä pesen pyykit ja astiat, tai kone pesee. Juomavedellä. Kaupasta voin ostaa Vitteliä ja Pellegrinoa, samanlaista vettä sekin. Tuotu vaan Keski-Euroopasta. Chilestä ja Brasiliasta tuodaan virvokkeita. Lentokoneella. Ja maksaa maltaita. Meillä on elämänlaatua. Huomaan siinä ristiriitaa.

Voisiko tämä integraatio eli EU säädellä makeaa vettä ? Kannattaisiko jo alkaa laatia suunnitelmia ? Matemaatikko herää. Jos päivässä pitää juoda pari litraa vettä, viisi miljardia ihmistä tarvitsee 10 miljardia litraa päivässä. Vuodessa 3650 miljardia litraa vettä. Se on numeroina 3650 000 000 000 litraa vettä. Se on yhtä kuin (? nyt on matemaattiset kyvyt tosi tiukilla) 3,65 kilometrin pituinen, kilometrin metriä leveä ja kymmen metriä syvä järvi. Meniköhän tää nyt oikein ? Vuodessa juotuna.

Hmm, paljonkohan sadevettä tulee vuodessa. Ratkaisu taitaa olla sadeveden talteenotto !!! Siitä kyllä luonto tarvitsee suurimman osan. Ei taida olla matemaattinen ratkaisu sittenkään oikea vaihtoehto. Tätä on varmaan viisammatkin miettineet. Onneksi viikonloppu on tulossa. Ja kuuma helle. Ja voin juoda hanasta vettä.

2 kommenttia:

  1. Käsittämätöntä puhtaan veden tuhlausta ovat vesivessat. Uskon, että tulevat sukupolvet vielä tulevat ihmettelemään tyhmyyttämme.

    VastaaPoista
  2. August Renoir kritsoi aikoinaan elokuvaohjaajapojalleen "edistyksen" turmiollisuutta. Vesijohto oli hänen mielestään kaiken pahan alku.Itse en usko siihen. Tämä, asia vaan on ratkaistava jotenkin. Luulin vielä kuukausi sitten, että merivedestä ei osata tehdä juomakelpoista. Kyllä osataan, kertoi veneilijäkaverini. Ja niitä ostetaankin kalliimpiin merikiitäjiin. En tiedä hintaa, mutta mahdollista tämä kuitenkin on...
    Juho

    VastaaPoista