tiistai 27. toukokuuta 2014

Turun Sinappi

Turun sinappi palaa Suomeen. Kansainvälinen elintavikejätti Unilever siirtää Turun Sinapin valmistuksen Pohjois-Pohjanmaan Pyhännälle. Siellä toimii Maustaja-niminen firma. Turun sinappi lähti Unileverin omistamana ensin Ruotsiin ja sieltä Puolaan. Lundenin valmistama Turun sinappi oli ennen jonkilainen suomalaisen identiteetin symboli. Sitten Unilever osti oikeudent ja rationalisoi valmistuksen. Lunden alkoi tehdä Aura sinappia, mutta se ei ole koskaan noussut Turun sinapin maineeseen. Nyt sitten sinapin valmistus palaa takaisin. Ilmeisesti Unilever huomasi potentiaalista mahdollisuutta myydä Turun sinappia suomalaisille, kun se ei myynyt muualla. Maustaja palkkaa kuusi uutta työntekijää tehtaalleen. Odotettavissa on mainoskampanjoita, joissa hehkutetaan kotimaista sinappia.

"Kahta en vaihda. Turun sinappia ja..." (Vaikka tosiasiassa vaihdoinkin)

"Se aito ja perinteinen kotimainen sinappi"

"Mitä on grillimakkara ilman kotimaista Turun sinappia !"

Turun sinappi on hyvää ja maukasta. Katsotaan miten käy. Mahdollisuudet ovat hyvät. Aura ei ole pystynyt valloittamaan markkinoita, ei myöskään ulkomaiset sinapit. Isot säästöpakkaukset ovat taloudellisia, mutteivät niin maukkaita kuin tuubisinapit. Markkinoilla on toki erilaisia väkeviä sinappeja, mutta niillä on pienet omat kannattajansa. Sinappi liitetään pääasiassa makkaran syömiseen, miksei myös joulukinkkuun. Riippuu siis makkaranmyynnin kehittymisestä. Mikä sinappi valtaa makkaramarkkinoita. Kysymys kuuluu: mitä laitat HK:n sinisen päälle ?

Itse olen kuitenkin siirtynyt omatekoiseen sinappiin. Sen pohjana on jokin halpa perussinappi kuten Meiran, Turun, Auran tai Ikean sinappi. Siihen sekoiteelen sinappijauhoa, öljyä, vettä, sokeria, suolaa, viinietikkaa, kermaa, mausteita ja mitä mieleen juolahtaa. Kuumennan ja sekoittelen kattilassa. Yhdestä satsista tulee reilu litran kattilallinen. Siinä on vahva ja persoonallinen maku. Hyvää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti