lauantai 31. toukokuuta 2014

Pilvipalvelut

Teknologinen kehitys kehittyy niin kovaa vauhtia, että heikkopäistä hirvittää. Erityisen vaikeaa on ymmärtää alan asiantuntijoiden, asiaan vihkiytyneiden tai nuorten puhetta ja termejä. Aikuisen pitää opetella uusi kieli. Tämä omituinen kieli muuttuu koko ajan. Uusia sanoja ja termejä vilisee sisään kuin asiakkaita Prisman ovista. Työelämässä joutuu aika ajoin tekemisiin tietotekniikan ammattilaisten kanssa. Yritän aina ritarillisesti sanoa, etten ymmärrä mistä puhut. Vastapuolelta saa hieman mietiskelevän, mutta runsaasti sääliä sisältävän katseen.

Nyt on taas tullut uusi termi kehiin: Pilvipalvelut. Yritän miettiä mielessäni, mistä siinä on kysymys. Hävettää, kun ympärillä puhutaan ja nyökkäillään pilvipalveluille ja itse olen ulkona kuon lumiukko.

1. Ensiksi tulee mieleen huumeiden myynti ja markkinointi. Hollannissa ja jenkeissä on vapautettu huumeiden käyttöä ja netin kautta luodaan markkinoita. Pilvipalveluista voi ostaa jotain huumaavia aineita ja päästä pilveen. Onkohan se pilvipalvelu jotain tällaista ?

2. Tämä on uusi meteorologien kehittämä sääpalvelu. Mobiiliin eli puhelimeen voi saada Ilona Långin tai jonkun muun säätieteilevän kaunottaren ennustaman sään. Siis henkilökohtaista sääpalvelua suoraan taskuun (hienosti käytin ainakin kahta uuden kielen termiä tässä kohtaa). Siitähän tässä on kyse.

3. Alennustilassa rämpivä kristillinen kirkko on keksinyt uuden palvelun, jossa voi ottaa suoraan yhteyttä yläkerran väkeen. Voi lähettää postia suoraan pääjohtajalle tai vaikka jollekin enkelille. Muistaakseni viime viikolla Paavikin jätti jonkun kirjeen päällikölle Israelissa itkumuurilla. Pilvipalvelu on kirkon modernimpi viestityskanava taivaaseen. Enää ei tarvitse selitellä syntejään papille rippituolissa vaan voi suoraan meilailla yläkertaan. Samalla Jumalakin voi viettää sapattia ja vastailla kysymyksiin kun ehtii. Modernia ja nykyaikaista tuo kirkon pilvipalvelu.

4. Kenties kyse on kuotenkin jostain uudesta teknologisesta keksinnöstä. Pilvipalvelin on jossain satelliitissa ja internetti, säköpostit ja kaiken maailman appsit ovat siellä taivaalla. Oileasti ne eivät ole pilvessä vaan maata kiertävällä radalla. Avaruuteen mahtuu tietoa huomattavasti enemmän. Ainakin sinne mahtuu näitä kuuden gigan vai oliko se megan liitteitä. Itselläkin tietokone usein ilmoittaa, että sähköposti on täynnä. Avaruudessa on paljon enemmän kapasiteettia, joten sinne voi lähetellä isojakin viestejä. Pilvipalvelu on siis maata kiertävä miehittämätön satelliitti, joka kerää kaiken tiedon niinkuin NSA ja muiden maiden tiedustelupalvelut tekevät.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti