tiistai 27. toukokuuta 2014

Politiikan viikko

Politiikan viikko alkoi värikkäästi. Lähes kaikki puolueet olivat voittaneet eurovaaleissa. Kestohäviäjä SDP hävisi näissäkin vaaleissa. Muiden puolueiden kannalta siinä on se hyvä puoli, että jonkun täytyy olla heittopussina. Nyt demarit ovat hoitaneet tätä roolia kunniakkaasti jo monena vuotena. Muut puolueet ovat nauttineet vaalivoitoista ja säälineet demareiden heikkoa menestystä. Ehkä joissakin vaaleissa muut antavavat demareille roposen omasta äänisaaliistaan, ettei puolue kokonaa häviä kartalta.

Kokoomus juhli onnellisena vaalivoittoa. Yli 3 tuhatta ääntä napsahti lisää. Alexander Stubb sai enemmän ääniä kuin koko Vihreä puolue yhteensä. Stubb voisikin perustaa oman puolueen yksin. Ehkä hän tekeekin sen. Mutta ensin hän ilmoittautui Kokoomuksen puoluejohtajan virkaan. Kokoomuksen puheenjohtajuuden ja pääministerihomman jälkeen Stubb aikoo ryhtyä Ruotsin pääministeriksi, koska hän osaa ruotsia. Sen jälkeen Englannin ja Amerikan pääministeriksi, koska hän osaa näitä kieliä. Niitä seuraavat Saksan ja Ranskan pääministerin hommat. Lopulta hänestä tulee EU:n pääministeri. Hän kun osaa kieliä. Stubbilta kysyttiin, että mitähän äänestäjät ajattelevat, jos hän alkaakin pääministerilsi. Siihen Stubb vastasi huumorilla: "Kyllä Suomen kansa ymmärtää". Joka tapauksessa Stubb aikoo Suomen pääministerinä vähentää ministereiden määrää. Se sopii varmasti muille hallituspuolueille, jos niitä vielä on yhtään mukana.

Perussuomaliset yrittävät löytää syytä vaalitulokselleen. Ääniä tuli roimasti lisää, mutta se tuntuu tappiolta. Perussuomalaista on tullut aidosti tyytymätön puolue. Sellainen suomalaisen perusluonteen näköinen puolue. Kymmenien tuhansien lisä-äänien saaminen saa perussuomalaiset tuntemaan itsensä häviäjiksi. Totta se onkin, sillä voittaja on se, joka saa kaikki paikat.

Puheenjohtaja Antti Rinne päättää minkä ministerin paikan hän aikoo ottaa keskusteltuaan puolueensa johdon kanssa. Yleisesti arvellaan, että hän ottaa työministerin paikan. Työministeri Ihalainen on varmasti hyvillään, sillä työttömyyden hoito on ollut tänä päivänä vaikea homma. Lisäapu ei ole pahasta. Kaikki hallituksen demariministerit aikovat ottaa työministerin hommat. Silloin viimeistään Suomen kansa huomaa, miten paljon demarit ovat kansan ja työttömien asialla. Vaikka hallitus hajoaisikin, uusissa vaaleissa puolue saa varmasti vaalivoiton.

Keskustapuolue on alkanut tekemään hyvää oppositiopolitiikkaa. Se arvostelee jyrkästi hallituksen päätöstä myydä Destia ja suunnitelmat myydä Altia. Puolue on toki samaa mieltä valtionyhtiöiden myynnistä, mutta se epäilee, ettei hallituksella ole myyntistrategiaa. Jokainen tietää, että myyntistrategialla myyjä saa suuremman myyntihinnan kuin ilman sitä. Keskustapuolue olisi itse myynyt valtionyhtiöt myyntistrategian jälkeen. Todella älykästä ja ennakkoluulotonta oppositiopolitiikkaa. Hyviä kauppamiehiä nuo keskustalaiset. Hehän voisivat myydä loput valtionyhtiöt myyntistrategian jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti