tiistai 17. syyskuuta 2013

Tampereen tunneli

Tampereella vuosikausia hierottu tunnelihanke sai päätöksen maanantai-iltana. Tampereen kaupunginvaltuusto äänesti äänin 36 - 31 tunnelihankkeen toteuttamisen puolesta. Parin viime vuoden aikana tunnelista on keskusteltu vilkkaasti, mutta aivan viime viikkoina veriseti. Tarkoituksena on tehdä pitkä tunneli Särkänniemen lähialueelle, jolla helpotetaan länteen suuntautuvaa ohitus liikennettä. Vastaavasti Näsijärven ranta-alueelle rakennetaan 3.000 asukkaan rantalähiö. Hankkeet liittyvät toisiinsa sillä tavalla, että tunnelin rakentamista rahoitetaan osin tonttimaata muumällä. Valtiokin on luvannut hankkeeseen rahaa. Kustannusarvio on 85 miljoonan euron luokkaa.

En ole oikein perehtynyt tähän asiaan, joten minulla ei ole oikein muodotunut kantaa koko juttuun.
Toisaalta tunnelihankkeella saadaan työllistettyö paljon väkeä ja kaupunkiympäristöä kehitetään. Aiemmat hankkeet Yliopistot, TV2 ja Särkänniemi ovat osoittautuneet hyviksi ratkaisuiksi jälkikäteen. Niin käynee nytkin.
Toisaalta kun ajelen kyseistä rantaväylää eli Paasikiven-Kekkosentietä ja näen pitkät jonot, ihmettelen eikö liikennevalojen poistolla ja eritasoliittymillä hoideta liikennettä sujuvaksi paljon halvemmalla. En ole kuitenkaan insinööri, saksalainen tai edes poliitikko. Jätän tämän asian viisaimpien käsiin. Sitä vartenhan he ovat olemassa.

Asian käsittely on saattanut poliitikot kovaan ja ala-arvoiseenkin vääntöön. Perinteinen vasemmisto-rintama oli pitkään tekemässä kielteistä ratkaisua. Sitten demariryhmä hajosi kahtia ja tunnelin rakentamisesta päätettiin. Köyhän kansa edustajat vasemmistossa vahvistettuna perussuomalaisilla oli vastaan. Oikeistopuolueet kannattivat tunnelin rakentamista. Erilaisia huhuja YIT:n ja Kokoomuspuolueen vaalirahoituksesta leijui ilmassa. Nähtäväksi jää kuinka paikallinen valtakoalitio jatkaa yhdessä tämän jälkeen, kun siinä on ollut mukana molempia osapuolia. Se on poliittisen kulttuurin näytön paikka.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti