torstai 5. syyskuuta 2013

Obama Euroopassa

Yhdysvaltojen presidentti kävi tapaamassa Pohjolan johtajia ja vakuuttelemassa maansa hyvistä aikeista. Tarkoituksena on rangaista Syyriaa kemiallisten aseiden käytöstä omassa maassaan. Sympatiaa tuli, muttei hyväksyntää. Tämän päiväisen G 20 kokouksen isäntä presidentti Putin ehti myös tasoittelemaan puheitaan rankaisutoimien vastustamisesta. putin hyväksyy pommitukset, jos YK turvallisuusneuvosto päättää niin. Hän tietää myös, ettei hyväksy. Brittien liukeneminen porukasta on varmasti paha takaisku. Ranskan parlamentti suhtautuu kriittisesti vaikka paikallinen pressa voi päättää mitä haluaa.

Kaikenkaikkiaan Obama on joutunut lähes pakkotilanteen eteen. Jonkinlainen pommitus on tehtävä varoitukseksi Syyrialle, Iranille ja Pohjois-Korealle. Mutta samalla luvassa on syyrialaisten laaja tuomio ja muun arabimaailman yhdentyminen Yhdysvaltoja vastaan.

Obaman vierailu sattui hankalaan aikaan. Ensin Snowden sitten Syyria. Toisaalta diplomatian taidot ovat myös puntarissa. Kotikentällä Obaman vierailua seurataan tarkasti. Onko hän maailman johtaja vai vain heidän oman maansa johtaja ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti