torstai 5. syyskuuta 2013

Kouvola irtisanoo

Kouvolan kaupunki aikoo irtisanoa 600 työntekijää eli vajaa 10 prosenttia henkilökunnastaan. Syynä talousvaikeudet. Vähennyksen myötä uskotaan saatavan aikaa 20 miljoonan pysyvät säästöt. Viisi vuotta sitten perustettu Kouvola yhdistyi Kuusankosken, Anjalankosken, Voikkaan, Elimäen ja Jaalan kanssa. Asukkaita on 87.000 henkilöä. Työntekijöitä 6.600. Yksi työntekijä neljäätoista asukasta kohden. Vertailun vuoksi Tampereella on 220.000 asukasta ja 15.000 työntekijää. Eli työntekijä reilua 14 asukasta kohden.

Tämä osuu kohtaan, jossa kuntia pitäisi yhdistää ja tehtäviä rationalisoida. Uuteen Kouvolaan liittyneiden kuntien työntekijöille taattiin työpaikat viideksi vuodeksi. Ensi vuoden alussa se määräaika koittaa. Voidaan tietysti arvostella viiden vuoden takuutyöpaikkaa, mutta muutosvastarintaa ei haluttu yhdistymisneuvotteluihin. Nyt kova todellisuus on edessä. Sama matokuuri odottaa muitakin paikkakuntia. Lähteekö tästä vyöry tai lumipalloilmiö liikkeelle muillakin paikkakunnilla. Säästötoimet henkilöstön osalta jatkuvat vuodesta toiseen, ellei leikkauksia pystytä tekemään. Näköjään eläköitymiset eivät enää riitä. Nyt saatiin jonkinlainen näppituntuma siitä, minkä kokoisesta kriisistä kuntataloudessa on kysymys. Odotan, että henkilökunnan supistamisen määrä tulee neuvotteluiden ja erilaisten järjestelyjen kautta laskemaan, mutta suuri se tulee joka tapauksessa olemaan.

Joka kymmenenen työntekijän vähentäminen vaikuttaa palvelujen tuottamiseen. Pahimmillaan seurausvaikutuksena on myös väestön eli veronmaksajien muutto ja verotulojen väheneminen. Pelkona on myös, että tämän kaltainen lumipalloilmiö, Supistuvan talouden kierre valtaa kuntia. Suuret saavat lisää asukkaita ja pienemmät kuihtuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti