Guggenheim-säätiö ehdottaa museon perustamista Helsingin Etelärantaan. Edellinen ehdotus oli lahden toiselle puolelle Katajanokalle. Säätiö haluaisi käynnistää heti ensi vuonna arkkitehtikilpailun ja sen jälkeen Helsingin kaupunki ja/tai valtio rakentaisivat museon. Säätiö on valmis maksamaan arkkitehtikilpailun. Rahaa arvoidaan tarvittavan 4000 neliön kokoiseen museon rakentamiseen 140 miljoonaa euroa. Kävijämäärän uskotaan nousevan vuodessa 550.000 henkilöön eli parikymmentä tuhatta enemmän kuin Katajanokan vaihtoehdossa. Museo olisi Guggenheim New Yorkin kokoinen laitos. Työntekijöitä tarvittaisiin 110 henkilöä. Museo olisi itsenäinen ja suomalaiset taiteilijat otettaisiin mukaan johtokuntaan ja heidän töitään olisi esillä museossa.
Kulttuurin (eliittikulttuurin ja Cheekin ?) vihamieheksi sanottu ministeri Arhinmäki toteaa, ettei valtiolla ole rahaa tähän hankkeeseen. Helsingin kaupunki ei ole sanomut vielä mitään eli omaa kantaansa.
Eipä taida tulla tätä museota Etelärantaankaan. Paikka on hyvä. Työnantajaleirin majapaikka olisi sadan metrin päässä. Siellä ei kuitenkaan käy sataakaan tuhatta kävijää vuodessa. Ajankohta on aika vaikea tämän hankkeen rahoittamiseksi. Epäilen, etteivät Wahlroos tai Elop (tunnettuja suomalaisia rahamiehiä) haluaa satsata näin paljon epävarmaan kohteeseen. Tai ehkä Elop voisi ostaa ja myydä sen myöhemmin Suomen valtiolle 300 millillä.
Odottelen seuraavaa siirtoa eli ehdotusta Guggenheim kolmosesta. Se voisi tulla piirun verran lähemmäs keskustaa. Eli Senaatintorille. Sen venälaisen keisarin patsaan voisi jättää museon sisäpihalle muistuttamaan ajasta ennen Guggenheimia. Kävijöitä on varmasti yli puoli miljoonaa vuodessa, jos kaikki lasketaan. Guggenheim nelosen voisi rakentaa Mannerheimintien päälle Narikkatorin ja Kiasman väliin. Jos Amos Anderssonin museo tulee Narikkatorin alle ja Kiasma saa uuden katon, Guggenheim täydentäisi näkymää, jos se tulisin Manskun päälle. Museot maan sisällä, maan päällä ja ilmassa? Hesassa olisi oikea ketjutaidemuseo Trio. Varmasti kiinnostaisi turisteja. Ratikan ikkunasta voisi ihastella maailman valioiden taideteoksia.
Viides Guggenheim ehdotus olisi piirun verran Mannerheimintietä eteenpäin. Siihen ei tarvitse rakentaa mitään. Se on jo rakennettu. Massiiviset pylväiköt edustavat peruskreikkalaisia (anteeksi, piti sanoa perussuomalaisia) arvoja. Talossahan toimii Suomen suurin performanssitaiteen museo. Nykyisillä henkilöstöresersseilla voitaisiin hoitaa lipunmyynti ja valtio saisi samalla pääsylipputulot valtionvelan, kuntien valtionavun ja kestävyysvajeen rahoittamiseksi. Ainutlaatuinen tilaisuus nähdä taidetta ja todellisuutta samaan aikaan. Näillä performanssitaiteilijoillehan maksetaan hyvää kuukausipalkkaa jo nyt. Jos kävijämäärä ei ihan puoleen miljoonaan henkilöön nousekaan vuodessa, eivät museon ylläpitokulutkaan ole nykyistä suuremmat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti