maanantai 29. huhtikuuta 2013

Vappu

Vappu on perinteikäs juhla, jossa tärkeintä on perinteen jatkaminen. Minkä perinteen ? Se on jokaisen oma asia. Jotkut ovat halunneet lopettaa vapunvieton, koska se ei ole enää vanha kunnon työväen Vappu. Sitä ei tarvitse lopettaa, koska se on jo loppunut ajat sitten. Perinteet ovat muuttuneet. Työväestö (mikä ?) ja työväenluokka (täh ?) ovat käsitteitä, joihin ei kuulu ketään tai siis, siihen kuuluu kaikki. Meidän presidenttimmekin on työväen presidentti, vaikka tulikin valituksi porvaripuolueesta. Ajat ovat muuttuneet ja jokainen voi juhlia vappua (ruots. Wappua) omalla tavallaan.
Vappu on työväeniikkeen, työväen tai työn juhla. Vappu on kevään juhla. Vappu on ylioppilaiden juhla. Vappu on kevään karnevaali. Vappu on palkallinen vapaapäivä.

Tärkeintä on pitää kiinni traditioista. Ihminen kaipaa traditioita juhlimiseen, koska se antaa tekosyyn, tekemistä ja puuhaa. Vapun keskeinen traditio onkin toisto. Pitää toistaa niitä samoja menoja jotka on tehty joka Vappu. Silloin Vappu tuntuu vapulta. Eli silloin kuuluu porukkaan. Vapun juhlijoihin.

Omia muistikuvia lapsuuden vapusta on ollut vappulehtien myynti kadulla. Niistä sai pienen provikan ja lehdissä oli vähäpukeisten naisten kuvia. Tämä tapahtui reippaasti yli 40 vuotta sitten. Myöhemmin katsoin kuuluvani työväen liikkeeseen. Vappumarssilla sain ohikulkijalta kiven päähäni. Toisen kerran myin aattona vappumerkkiä ja sain nyrkistä. Liikettä siis oli ja ihan työväen merkeissä. Sittemmin vaput ovat merkinneet lasten juhlaa ja siihen liittyviä taisteluja vapputorilla. Ts. kuinka suurella summalla saa ostaa krääsää vapputorilta ? Maksajan roolissa mitataan, onko ilon tekijä vai ilon pilaaja. Molemmissa on vain huonoja puolia.

Vapun avainsanoja ovat:

Vappunaamari, ilmapallo, huiska, punainen nenä, serpentiini, ylioppilaslakki, vappulehti, sima, tippaleipä, silli, kuohuviini, vappubrunssi, työväenmarssi, kuorolaulu, palopuhe, poliisi, sotkettu keskusta, kohmelo.

Jos näillä ei irtoa iloa tai traditioita, niin antaa olla. Ei väkisin. Juhannus on kuitenkin kohta tulossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti