tiistai 9. huhtikuuta 2013

Opettajan erottaminen

Aikaisemmin opettajaa ei saanut erotettua kirveelläkään. Nyt Helsingissä ollaan lähdetty uusille ennakkoluulottomille urille. Hesan Perusopetusvirasto on ohjeistanut kouluja ja oppilaita, jotta opettajia olisi helpompi erottaa. Lisäksi on käynnistetty kaksi kampanjaa "Erota opettaja viikossa" ja "Kuvaa opettajasi kämmejä". Niiden tarkoituksena on madaltaa erottamiskyynystä ja tehdä tunnetuksi viraston uutta ilmettä. Tärkeintä on oppilaan turvallisuus ja viihtyminen kouluympäristössä.

Näillä perusteilla voit erottaa tyhmän opettajan.

1. Opettaja katsoo sinua pitkään tai merkitsevästi, eikä sano mitään.
Henkinen väkivalta on väkivallan muodoista pelottavin. Oppilas voi traumautua tai saada koko elämän kestäviä pelkoja. Nuorten kasvavat mielenterveysluvut kertovat tuijotuksen karmneaa historiaa. Kelassa ollaan huolissaan oppilaiden mielenterveydestä ja kasvavista terapiakustannuksista.

2. Opettaja opettaa kieliä, historiaa, kemiaa tai matematiikkaa yli puoli tuntia yhtäjaksoisesti.
Pitkäkestoinen kidutus kiellettiin jo vuosisadan alussa. Se elää kuitenkin koululaitoksessamme edelleen. Oppitunnit tulee jaksottaa niin, että ensin surffataan netissä kavereiden kanssa. Sitten katsotaan jokin leffa. Opettaja voi tämän jälkeen ottaa puheeksi muutaman perusasian aiheesta. Lopputunnin voi rentoutua omatoimisesti facebookissa tai pelaamalla tietokonepelejä.

3. Opettaja ei nosta heittämääsi roskaa lattialta eikä vie sitä roskikseen.
Joillakin opettajilla on kuvitelma, että he voivat tehdä mitä vaan. Se on väärä käsitys. Kaikki koulussa tapahtuva työ koskee myös opettajia. Lattialla lojuvat nenäliinat, kynät, purukumit tai karkkipaperit kuuluvat roskikseen. Opettajalle maksetaan työstä palkkaa. Oppilaat joutuvat oppimaan asioita ilman palkkaa. Miksi väsyttää koulua käyviä oppilaita moisella puuhalla. Kyllä opettajakoulutuksesta pitää olla jotain hyötyä.

4. Välitunnilta kutsutaan oppitunnille.
Välitunnin aktiviteetin keskeyttäminen on paha takapakki viattoman oppilaan kehitykselle. Välitunnilla oppilailla on perustuslaillinen oikeus liikkua, haukata raitista ilmaa ja luoda sosiaalisia verkostoja. Jotkut opettajat katsovat oikeudekseen keskeyttää tämä terveyden kannalta välttämätön jakso. Mitä merkitystä on pienellä viiveellä koko elämän kannalta ? Terveys on elämän perusasia, oppitunnit tulevat vasta myöhemmin. Myös välituntitupakoinnissa on sosiaalinen puolensa, jonka aikuisen ihmisen kuuluisi ymmärtää.

5. Opettaja puuttuu puhekieleen.
On tärkeä muistaa, että lapset ja nuoret ovat juuri oppineet puhumaan. He eivät voi vielä osata kaikkia kielen saloja. Kirosanojen tai rivojen ilmaisujen puhuminen osoittaa oppilaan kielen rikkautta ja ilmeikkyyttä. Jotkut oppilaat ovat tehneet kielestä lähes taidetta toistelemalla v-alkuista sanaa oppitunnilla. Kyse on kielen rytmiikasta ja saman sanan laajasta ja monipuolisesta käyttömahdollisuuksista.

6. Opettaja pukeutuu harmaaseen jakkuun tai pikkutakkiin.
Nykyajan nuoret oppilaat tarvitsevat silmänruokaa. Tylsästi pukeutuva opettaja lamaannuttaa oppilaan jo parissa päivässä. Varsinkin naisopettajien nutturat tai lyhyet hiukset saattavat aiheuttaa tunne-elämän muutoksia tai jopa kongnitiivisen mallin hämärtymistä. "Siisti" opettaja on kaikkien ilo. Opettajan tulee pukeutua nuorekkaasti ja värikkäästi. Muodokkaiden opettajien on syytä laihduttaa. Oppilaat voivat osallistua opettajan vaatetuksen valintaan esimerkiksi huutoäänestyksellä. Se lisää ryhmätyötaitoja ja kehittää oppilaan näkemystä pukeutumisesta. Oppilaiden pitää saada lähettää opettaja kotiin kesken koulupäivän vaihtamaan muodikkaammat kuosit. Opettajavalinnoissa tulisi suosia hyvää ulkonäköä ja trendikästä pukeutumista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti