torstai 29. maaliskuuta 2012

Eurooppa juo

Euroopassa juodaan eniten maailmassa. Jokainen eurooppalainen juo keskimäärin 12,5 litraa viinaa vuodessa. Itä-Eurooppa ei jätä tähän vaan siellä vedetään 14,5 litraa vuodessa. Etelä-Euroopassa tissutellaan 11,2 litraa ja meillä Pohjolassa "vain" 10,4 litraa.

Kuitenkin juomatavoissa on eroja. Meillä on riskinä kovat kerta-annokset ja humalajuominen. Brittiäiset ovat tässä meitä vielä kovempia kännääjiä. Jos tähän saataisiin rinnalle tilastoja terveysvaikutuksista, asia alkaisi näyttää tarkemmalta. Siis kuinka paljon ihmisiä kuolee viinan aiheuttamiin sairauksiin, viinan altistamat sairaudet, kuinka paljon ollaan pois työpaikoilta juomisen takia jne. Silloin alkaisi muodostua haitoista tarkempi kuva.

Yhden ihmisen raittius ei näitä tilastoja muuta. Ei myöskään tipaton tammikuu. Kännikapina on uudenlainen raittiusliike, mutta se ei ole toistaiseksi saanut suurempaa suosiota. Siinä iloitaan asioista ilman viinaa. Sanonta sanoo, että ilo ilman viinaa on teeskentelyä. Voi olla, mutta olo on kyllä parempi seuraavana päivänä teeskentelyn jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti