torstai 8. maaliskuuta 2012

Balsamico



Modenasta tulee balsamicoa, joka leviää kaikkialle maailmaan. Kun suomalaisessa kaupassa etsii etikkahyllystä balsamicoa, se on lähes 100 prosenttisesti Italian Modenasta. Syy siihen on laakson ilmasto. Mutta sitten raakoihin tosiasioihin. Alkuperäisellä metelmällä tehty balsamicon onkin aivan eri tuote kuin kaupan balsamico. Eri puolilta maailmaa tuotetaan erilaisia viinietikkatuotteita, joita käytetään Modenan kautta ja saadaan siihen tietty lataus.

Laadukkaammat, traditionaaliset balsamicot tehdään rypäleistä. Lambruscorypäleitä keitetään kaksi vuorokautta ja kaadetaan sitten tynnyreihin. Aine sijoitetaan avoimessa tynnyrissä talon vintille. Vuosittain siitä haihtuu 10 prosentia. Eri kokoisista ja eri puulaaduista tehdyistä tynnyreistä siirretään balsamico-seosta isommasta pienempään. Tuloksena saadaan eri ikäisiä ja hintaisia laatuja. Modenan balsamico kontrolli antaa traditionaalisen laadun silloin kun menetelmä edellä kuvattu ja vuosia on kertynyt 12 tai enemmän. He pullottavat myöskin tämän tuotteen ja varmistavat laadun. Sadan gramman pullosta 12 vuotta vanhaa balsamicoa saa pulittaa 45 ekeä tai enemmän. Samasta määrästä 25 vuotta vanhaa balsamicoa saa pulittaa yli 70 ekeä.

Jos siis ostat viinietikkaa tai Modenan balsamicoa, kannattaa lukea mistä se on tehty. Viinistä tehty on halpaa ja saatttaa olla alkuperältään mistä tahansa Modenasta huolimatta. Mukana voi olla myös sokeri ja kaikenlaisia säilöntäaineita. Se ei siis ole alkuperäisellä menetelmällä tehtyä. Alkuperäinen maistuu rypäileeltä, monenlaisilta puulaaduilta, sakealta ja kypsyneeltä (? oma kokemukseni 25-vuotiaasta balsamicosta).

2 kommenttia:

  1. Ihanaa Jorma. Olet taasen reissussa ja Italiassa. Voi kunpa taas olisi se aika, että saisi nousta siivilleen ja olla matkalla...
    Nauti siis. Luen kirjoituksiasi ja unelmoin, josko kohta pääsisin itsekin siiville, lentoon. Aika antaa odottaa ja lähtevän mieli kaipaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep. Nyt ollaan pari viikkoa siivillä ja yritän laittaa raporttejakin, kunhan ehdin.

      Poista