perjantai 23. maaliskuuta 2012

2.700.000.000 €

Komea luku ja tavalliselle taatelintallaajalle liian iso ymmärrettäväksi. 2,7 miljardia pitäisi säästää ? Mistä se säätetään ?

Jos jokainen (5,4 miljoonaa ihmistä) maksaisi tasaisen taulukon mukaan saman summa (tasavero), se tekisi 500 € per naamari. Sen voi jo hahmottaa aika hyvin.

Jos peritään kaikilta työssäkäyvilta (43% väestöstä eli 2,3 miljoonaa ihmistä), silloin osuus olisi 1.174 € vuodessa. Jos sen jakaa kuukausittain maksettavaksi, olisi summa noin satasen kuukaudessa. Sekin menee ihan helposti jakeluun.

Nyt hallitus on päättänyt käyttää vähän eri juttuja, jolloin kaikki maksavat arvonlisäveroa prossan lisää ja palkansaajat maksavat työttömyysmaksua 0,4 %. Työtä pitää ottaa vastaan tai saa lyhyemmän ajan tukia. Säästöjä tehdään menopuolella pyuolellatoista miljardilla.
Näillä kaikilla pitäisi olla tuo 2,7 miljardin yhteisvaikutus. Tai ainakin taloustutkijat valtionvarainmininisteriössä ovat niin laskeneet. Maallikko voi spekuloida, mutta koko asia on jo ehtinyt parin vuoden kuluttua unohtua, eikä kukaan muista mikä muutettiin ja milloin.

Kokonaisuudessa menee siis hyvin. Ainakin niillä, joilla on työtä ja menee muutenkin hyvin. Kovin karmaisevasti tämä ei vaikuta kehenkään. Elämän laatu pysyy ennallaan, oli se hyvä tai huono.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti