keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Teatteri Siperia: Mister Finland

Teatteri Siperia viettää viisivuotisjuhlia. Työn merkeissä. Näytelmä Mister Finland käsittelee suomalaisen miehen sielunmaisemaa. Keski-ikäinen mies on kriisissä. Mikään ei maistu ja toisaalta tekisi mieli. Kalsareissa sohvaa kuluttava hahmo on kaikille tuttu. Pohditaan miehen lapsuutta ja nuoruutta. Pohditaan aikuisuutta. Tekisi mieli muuttaa jonnekin, Saksaan, Ruotsiiin. Urheilu on isossa roolissa. Sen mukana itsetunto nousee tai kaatuu. Lopulta mies riuhtaisee itsenä mopolla tuntureille ja on yksin. Siellä kaukana ei olekaan herkkua, pikemminkin yksinäistä. Lopulta päädytään helpottavaan ratkaisuun: elämä onkin onnea, kun sen oikein oivaltaa.

Tuukka Huttusen ja Snoopi Sirenin käsikirjoittaman näytelmän porautuu nykymiehen maailmaan. Näyttelijöinä ovat Tuukka Huttunen ja Marika Heiskanen. Ohjaus on Snoopi Sirenin käsialaa. Esitys on nykyisessä Siperian kotipesässä eli entisellä Sorin nuorisotalolla eli entisellä järjestötalolla. Kahden näyttelijän veto on mittava suoritus. Lystikkäästi esillä on joukko "julkimoita" Rokan Antista Donneriin ja Sikke Sumariin. Pääosissa kuitenkin nykymies, vaimo ja omat vanhemmat. Lopussa käsikirjoittajat uskaltautuvat jo irroittelemaan poron, joulupukin ja prinsessa Madden kustannuksella.

Vaikeaa asiaa käydään huumorin keinoin. Välillä ei naurata, mutta toisaalta olisi ehkä ollut mahdollista nauraa ja naurattaa enemmänkin. Lopultakin kalsarihahmo on aika kliseinen mieskuva ja irrottelu olisi ravistellut siitä moniuloitteisemman hahmon. Uskoakseni Huttunun ja Siren ammentavat problematiikan syviä ajatuksia omasta itsestään. Se saattaa tehdä varovaiseksi. Mutta vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää ja hyvä niin.

Onnea vaan Siperialle. Myös teitä tarvitaan tamperelaisessa teatteri-ilmastossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti