sunnuntai 18. syyskuuta 2011

Le Havre

Aki Kaurismäen uutuusleffa Le Havre on hyvä elokuva. Se on tuttua hidasta, minimalistista Kaurismäkeä, mutta entistä paremmissa kuoseissa. Juoni on nykypäivästä. Maahanmuuttajapoika ja iäkäs kengänkiilloittaja ystävystyvät. Rikospoliisi etsii poikaa, mutta kaiiki suojelevat häntä ja lopulta myös poliisi itse. Sivujuonteena kengänkiilloittaja ja hänen sairas vaimonsa kosketta tarina.

Tässä elokuvassa käsitellään hienosti elämän arvoja ja elämän arvokkuutta. Kaurismäki näkee tavallisten ihmisten elämässä hienoa uhrautuvaisuutta, oikea ystävyyttä ja rakkautta. Kova elämä puristaa ihmisiä yhteen ja selviytymisen keinot löytyvät aina jollakin tavoin.

Le Havre on myös eleettömien näyttelijöiden täysosuma. Hienoja tyyppejä on löydetty eri rooleihin ja niukkaeleisestä näyttelemisestä huolimatta tunnelma on tiivis ja hieman melankoolinen. Hienot roolit sekä kengänkiilloittajalta että rikosetsivältä. Plus muiltakin pääosanesittäjiltä. Juonellisesti elokuva on hieman monipuoliselmi tai selkeämpi. Hitaat jaksot jättävät katsojalle aikaa ajatella elokuvaa ja tapahtumia.

Toivottavasti tämä filmi nostaa Kaurismäen Oscar-tasolle (jos lällaista tasoa yleensä onkaan). Maailman luokan ohjaajaa ansaitsee maailmanluokan huomionosoituksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti