keskiviikko 28. syyskuuta 2011

2020

Kiehtova ajatus katsoa vuoteen 2020 ja miten ihmiset ovat muuttuneet. Siihenhän ei ole paljon aikaa, mutta lähes kymmenen vuotta kuitenkin. Ennustaminen on kivaa, erityisesti tulevaisuuden ennustaminen. Ennustan tässä suomalaisen elämänmuodon näkökulmasta

Ennustan kahden trendin jatkuvan ihmisten elämässä. Nämä eivät ole toiveitani vaan pikemmin havaintoja menneestä ja ennustamista tulevasta.

Ensimmäinen on yksilöllisyyden lisääntyminen. Ihmiset tietävät entistä paremmin oikeutensa ja osaavat vaatia asioita. Ykslölliset ratkaisut oman elämän elämisessä lisääntyvät entisestään. Ihmiset haluavat erottautua, vaikka ovat saman aikaisesti kaavojen kahlitsemia. Yksilöllinen valinta on palvelujen perusajatus.

Toinen trendi on vuorovaikutteisuuden lisääntyminen. Pärjätäkseen ihminen tarvitsee entistä enemmän pientä pintatietoa kaikenmaailman asioista. Niitä yhdistelemällä löytyy uusia asioita ja näkökulmia. Tulevaisuus on monipuolisesti keskivertoisten ihmisten hallinnassa.

Mitä sitten pitäisi osata tulevaisuudessa ? Kaksi asiaa siinäkin.

Fyysiset sosiaaliset taidot. kun istumme entostä enemmän median ja tietokoneen ääressä, tulee käytännön kohtaamisista entistä ratkaisevampia. Miten toimin, käyttäydyn, puhun elävälle ihmiselle ? Elävän sanan, teon ja ilmeen merkitys ratkaisee luottamuksen. Luottamiksen kautta sovitaan asioista.

Toiseksi menestystekijäksi sanon konkreettisen tekemisen. Mitä asioita ihminen oikeasti tekee ja osaa tehdä käytännössä. Siis aivan tuiki tavallisia asioita kuten kaupassäkäynti, siivoaminen ja autonkorjaus. Mutta myös harrastuksia, joissa maalataan, soitetaan vuollaan. Ihmisen älykkyys kehittyy tekemisen kautta. Puhuminen tai viestittely ei riitä. Tekeminen ratkaisee.

Nyt olen ennustanut. Katsotaan vuonna 2020 miten menee.

2 kommenttia: