maanantai 15. kesäkuuta 2015

Uusi työehtosopimus

Aamun uutiset kertovat, että työmarkkinajärjestöt ovat sopineet uudesta työehtosopimuksesta. Palkat nouseva 16 €/kk tai vähintään 0,43 %. Vastaavasti työttömyysvakuutusmaksuja korotetaan sekä työnantajien että työntekijöiden maksettavaksi 0,5 %. Mitä tämä tarkoittaa ?

Äkkia laskettuna työntekijä saa saman kuin ennenkin. Jos ansaitsee 3.200 € kuussa, 0,5 % on tuo mainittu 16 €. Se tulee lisää ja se menee saman tien työttömyysvakuutusmaksuihin. Lopputulos on +-0.

Pienempituloiset saavat hieman lisää. 2.200 €/kk ansaitseva saa 16 € lisää palkkaa ja maksaa työttömyysmaksuja 11 €. Palkkaa tulee kuukaudessa 5 € lisää.

Isompituloiset maksavat hieman lisää. 4.400 €/kk ansaitseva saa 0,43 % lisää palkkaa eli 18,92 €/kk. Työttömyysmaksun korotus on kuitenkin 22 €. Palkkaa tulee vähemmän 3,08 €.

Tämä on toki vain osatotuus. Riippuu miten ajatellaan työttömyyskuutusmaksuista. Jos ajatellaan, että nämä maksut ovat osa palkkaa, joka maksetaan myöhemmin, sopimus tuo työntekijälle enemmän. Mutta miten paljon enemmän, sitä en osaa laskea. Se riippuu tulevasta työtilanteesta. Toinen puoli on hallituksen raippojen välttäminen. Se lienee työntekijäjärjestöjen perusteena sopimuksen hyväksymiselle. Nyt odotetaan hallituksen vastausta ansiotulojen verotuksen laskusta. Mikäli niitä lasketaan puoli prosenttia, tulee palkansaajille oikeasti pieni korotus.

Työnantajan näkökulmasta kustannukset kohoavat 0,5 % + 0,43 % eli noin 1 %. Ehkä luvassa on lisäksi parin arkipyhän muuttaminen viikonlopuksi. Sillä kompensoituisi 1% menokasvu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti