lauantai 6. kesäkuuta 2015

Ruotsalaiset salakuljettajat

Tullin, MTK:n ja Suopon tutkimusten mukaan suomalaiset korvasienet katoavat mailta ja mannuilta. Syynä ovat ruotsalaiset, jotka salakuljettavat korvasieniä Ruotsiin. Suomessa korvasieniä on runsaasti, mutta ravintoloihin tätä herkkua ei enää riitä, kun kaikki kasvava sato viedään naapuriin. Ruotsissa korvasieni on kielletty myrkyllisyyden takia. Tarkkaa syytä ruotsalaisten korvasienten salakuljetukseen ei ole löydetty ennenkuin toimituksemme älypäät keksivät tukun syitä tähän toimintaan.

1. Ruotsalainen kansankoti on niin tuttu, turvallinen ja sääntöjä täynnä, että jokaisesta kiellosta otetaan kaikki mahdollinen irti. Kyse on seikkailusta, jonka salaiset matkatoimistot järjestävät Suomeen. "Äventyr i Finnskogen"- matkoja myydään pimeästi ja ne on buukattu täyteen vuoteen 2018 asti. Joitakin hajapaikkoja voi löytyä vielä syksyltä 2017.

2. Parhaat tukholmalaiset cheffit ovat löytäneet korvasienen. Vaikka se onkin kielletty Ruotsissa, kokit kilpailevat erilaisista menyistä, joissa on mahdollisimman paljon korvasientä, mutta virallisesti se ei näy annoksessa. Tällä hetkellä kärkipaikkaa pitää eräs Slussenissa sijaitsevan ravintolan kokki, joka pystyi syöttämään seurueelle kymmenen kiloa korvasieniä vaikka kyse oli lohimenyystä. Kokkien vuosijuhlissa voittaja palkitaan upealla korvasienikruunulla ja mahdollisuudella kokata itse kuningas Kalle Kustaalle. Korvasieniä, tietenkin.

3. Korvasieni on myrkyllinen ja vaarallinen sieni. Sen myrkyn toteaminen kuolinsyynä on kuitenkin melkoista arpomista. Nyt Ruotsissa on laajalti todettu, että korvasieniä käytetään perintötilanteissa ratkaisemaan pitkittynyttä elämää. Korvasienikeitto ilman ryöppäystä toimii hyvin ainakin, jos sitä tarjotaan kolmena päivänä peräkkäin. Tämä ruoka on ollut suurta herkkua ikäihmisten parissa.

4. Ruotsalaiset pitävät suomalaisia pikkuveljinään ja -siskoinaan. He ymmärtävät hyvin, ettemme tunne kaikkia vaaroja, joita suuri maailma tuo tullessaan. Yksi asia ovat myrkylliset korvasienet. Suomen lainsäädäntö mahdollistaa edelleen kasvattaa, poimia ja syödä tätä elämää turmelevaa myrkkyä. Hyväntahtoisesti ruotsalaiset isoveljemme ja -sisaremme tekevät sienimatkoja Suomeen ja keräävät maasta pois kaiken vaaran. Näin elämä muutenkin ahdingossa olevassa Suomessa olisi himpun verran helpompaa.

5. Venäläiset niitä myrkkysieniä salakuljettaa pois. Itäisessä naapurissahan on perinteisesti harrastettu rohkeutta vaativia leikkejä kuten venäläinen ruletti. Tässä on kyse samasta asiasta. Kun syö kilon korvasieniä, joku kuolee ja joku ei. Mitä sitten ! Suomen tutkijaviranomaisten kielitaito on niin heikkoa, etteivät he ole erottaneen venäjänkieltä ruotsinkielestä. Joidenkin mielestä sieniä viedään myös Ukrainaan periaatteella "kaverille kans".

6. Suomessa kasvava sieni, Gyromitsa esculenta, on todella myrkyllinen korvasieni. Toisin on ruotsalaisen vastaavan. Tämä naapurimaan lajike ei sisällä yhtään myrkkyä ja on muutenkin hajuton, mauton ja väritön. Vähän niinkuin koko maa. Sitä voi syödä vaikka raakana, eikä se maistu miltään. Nyt Ruotsissa on noussut kansainvälinen selkkaus maidemme välisestä epätasa-arvosta. Syynä ovat erilaiset korvasienet. Ruotsalaiset sukellusveneet ovat piirittävät rannikkoa Suomenlahdella ja sissijoukot ovat alkaneet meikaamaan kasvojaan sotilaskotien sohvilla. Ulkoministeri Soini on neuvottelemassa kollegansa kanssa. Tuloksellisissa keskusteluissa on sovittu, että Suomi antautuu ja toimittaa sotakorvauksena miljoona kiloa korvasieniä Ruotsiin. Nyt näitä sieniä salakuljetetaan Ruotsiin, etteivät perussuomalaisten äänestäjät saisi tästä vihiä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti