perjantai 12. kesäkuuta 2015

Milavida


Tampereen uusin museo, Milavida, avattiin torstaina. Finlaysonin patruunalla Willhelm von Nottbeckillä oli hyvät suhteet Venäjän tsaariin ja hänen poikansa Peter von Nottbeckin rakensi tämän linnan vuonna 1898. Arkkitehti oli Karl August Wrede. Linna on alkuperäiseltä nimeltään Milavida. Hänen vaimonsa kuoli kuitenkin pian Saksassa synnytettyään kaksoset. Mies itsekin kuoli pian tämän jälkeen leikkaukseen Pariisissa. Nottbeckit myivät linnan vuonna 1905 Tampereen kaupungille, joka on pitänyt rakennuksessa museota, jonka nimi on nykyistä tunnetumpi, Näsinlinna. Kansalaisodan aikoina linnan alueella käytiin verisiä taisteluja. Poikkeuksellista on tällaisen rakennuksen ja museokokonaisuuden kunnostustyö taloudellisesti kovina aikoina.

Upea rakennus pitää sisällään ravintolan, kahvilan ja kaksi museotilaa. Esillä on historiaa Nottbeckien ajasta 1800-luvulta ja 1900-luvun alusta.
Toisessa tilassa on vaihtuvia näyttelyitä. Nyt esillä on italialaisen kenkäsuunnittelijan Salvatore Ferraganon 1930- ja 1940-luvuilla suunnittelemia kenkiä. Lyhyesti sanottuna oikein upeita. Jos menneisyydessä on osattu suunnitella tällaisia luomuksia, mitä jää nykyisille kenkäsuunnittelijoille ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti