keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Bensan hinta nousee taas

Autoilijat ovat huomanneet miten bensan hinta nousee pikku hiljaa kohti vuoden takaisia hintoja. Öljyn maailmanmarkkinahinta ei ole kuitenkaan noussut vastaavasti. Aiemmin bensanmyyjien taholta on todettu, että kesäbensa maksaa enemmän kuin talvibensa, koska jommassa kummassa on lisäaineita. Tai ei ole. Lisäksi on todettu, että öljyn hinta vaikuttaa vain pieneltä osin bensan myyntihintaan.

Miksi nyt hinta nousee. Kysyimme asiaa bensiinin tukku- ja vähittäismyyntiliiton hintatiedotusosaston toiminnanjohtajalta Perttu Bensalta.

"Asia on toki tiedostettu myös vähittäismyyntiorganisaatioiden taholla. Nyt puhutaan bensan suhteellisen halvasta hintavaiheesta ja erityisesti sen muutosvaiheesta. Tämä bensiinin hintahan muodostuu kovin monista asioista, joita ei heti tule mieleen kun lorottaa polttoainetta auton säiliöön. Jalostettu raaka-aine, myyntiketju, kuljetukset, verot, markkinointi, laitteisto, varastointi, välivarastointi, kate, henkilöstö, palkat, sotut, bonukset, henkilöstön ja johdon koulutus, kesälomat, kesälomasijaiset, sairauslomat, tyky-toiminta, kiinteistökustannukset ja irtaimistomenot. Nyt nämä tekijät ovat kuitenkin pysyneet muuttumattomina useita minuutteja. Suurin hinnanmuutokseen johtava tekijä on hallituksen autoveron nosto. Tiedossa on, että uusien vähäpäästöisten autojen verot laskevat ja vastaavasti autojen ajoneuvovero nousee. Tämän odotetaan johtavan pitkällä aikavälillä muutokseen, jossa teillä liikkuu 5 % enemmän vähäpäästöisiä autoja. Näinollen bensankulutus tulee vähenemään ja varastointiaika pitenee. Bensaa ei kannata myydä enää niin halvalla, koska jo pelkkä varastointi maksaa. Lisäksi olemme arvioineet, että jonkinlainen tuottomarginaali on vähittäismyyjienkin saatava, jotta tämä olisi kannattavaa. Näinollen autoilijoiden on syytä varautua hienoiseen hinnannousuun tulevina tunteina, kuukausina ja ennen eläkeikää. Näin se menee ja tätä rataa kulkee. Autoilu maksaa, kaikki maksaa ja sähköautoilu on tosi kallista"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti