keskiviikko 24. kesäkuuta 2015

Miksi Venäjän helteet eivät tule Suomeen ?

Toimittajamme kävi työmatkalla Karjalan metsissä selvittämässä, miksi Venäjän helteet eivät tule Suomeen asti. Venäjällähän on pyörinyt pitkään helleaalto ja vastaavasti Suomessa sataa ja on viileää. Paikan päällä selvisi neljä asiaa, jotka estävät helteen saapumisen Suomeen.

1. Vientimaksun korotus. Venäjän vienti-ilmaston laitos on korottanut vientiin tarkoitetun ilman hintaa. Tämä koskee pohjoisessa helteitä ja etelässä viileää ilmaa. Korotus on ollut peräti 27 %. Kun päälle lasketaan viranomaisten voitelurahat virastokäsittelyn nopeuttamiseksi, päästään lähes neljäänkymmeneen prosenttiin juoksevia kuluja. Suomen Tulli pitää maksua ennenäkemättömän korkeana eikä Ilmatieteen laitoksella ole käytössää vaadittavia lisävaroja. Näinollet helteet pysyvät Moskovan seudulla koko kesän.

2. Ruplan kurssin heikentyminen on vähentänyt venäläisturistien loma- ja ostosmatkoja Suomeen. Presidentti Putin onkin säätänyt lain, jossa lämmintä ilmaa pidetään Venäjän suurissa kaupungeissa, jotta keskiluokka voisi lomailla kotonaan. Kauppoihin on tuotu lisää laatutavaraa Siperiasta ja syrjäseuduilta, joihin kansalaisia on aiemmin houkuteltu paremman palkan ja laatutavaran avulla. Nyt keskiluokka ottaa aurinkoa ja törsää rupliaan Moskovan ja Pietarin lähiöissä hiki otsalla. Syksyksi on luvattu aikaistaa asuntojen lämmitystä jo lokakuun puolivälistä alkaen.

3. Venäjän meteorologien liitto on jäänyt kesälomalle poikkeuksellisen aikaisin eli kesäkuun puolivälissä. Viime töinään meteoroligit järjestivät kongressin, jonka yhteydessä nautittiin myös usean päivän ajan paikallisia nautintoaineita. Kännipäissään meteorologit ennustivat kahden kuukauden helteen Moskovaan ja ympäristöön. Huonokuntoiset säätieteilijät päättivät jäädä parantelemaan oloaan kesälomalle. Näin hellesään ennustus jäi viimeiseksi hommaksi, eikä kukaan ole uskaltanut ennustaa muita kelejä. Sää muuttunee elokuussa, jos ja kun meteorologit saapuvat takaisin töihin.

4. Venäjän Kosmonauttinaisten Liitto on protestoinut sukupuolisensitiivisessä lausunnossaan mieskosmonauttien suosimista avaruuslennoilla. Ilmauksen tueksi naiset ovat ampuneet ilmakehään erilaisia säätyyppejä, joilla vaikutetaan tuleviin avaruuslentoihin. Baikonurin alueella on ennätyspakkaset, jolloin raketit ovat jäätyneet lähtötelineisiin. Vastaavasti pääkaupunkiseudulla on ollut helteitä, jolloin avaruusinssit eivät ole viitsineet matkustaa töihin avaruuskeskukseen. Tilanne on pattitilanteessa ja sovun löytyminen on arvausten varassa. Avaruusministeri onkin ehdottamassa, että seuraavalle Marsiin suuntautuvalle avaruuslennolle otetaan mukaan pelkkiä naisia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti