torstai 24. lokakuuta 2013

Valtionyhtiöiden sponsorointi

Uusi valtionyhtiöiden kehittämisministeri ja melkein uusi presidentti Pekka Haavisto on puuttunut merkittävään valtionyhtiöiden epäkohtaan.

Valtionyhtiöt eivät tuota tarpeeksi rahaa, massea, fyffeä, ?
Ei !

Valtionyhtiöt eivät työllistä riittävästi ?
Ei !

Valtionyhtiöt eivät tee tarpeeksi tuotteita ?
Ei ?

Valtionyhtiöt eivät toimi kestävän kehityksen, ilmastonsuojelu ja kierrätyksen periaatteiden mukaisesti ?
Ei ?

Ongelma on Arctic Shipping oy:n antama 2.000 € sponsorituki yhtiön hallituksen puheenjohtajan curling-joukkueelle. Kaikenkaikkiaan rahaa on palanut vuosien varrella 12.000 €.

Valtionvarain tarkastusviraston, eduskunnan oikeuskangsterinviraston (anteeksi kuulemishäiriöni) ja valtionyhtiöiden kehitysvalvontaministeriön mukaan kestävyysvaje, valtionvelka ja kuntien pienentyneet valtionavut johtuvat tästä ongelmasta. Satojen miljoonien liikevaihto supistuu merkittävästi holtittoman sponsoroinnin seurauksena. Kiitos tarkkasilmäisen ministerin, asia pannaan vihdoin kuntoon.

Sponsorointia on ollut muissakin yhtiöissä. Finnair on laittanut viisisataa ekeä erään työntekijän lapsen jääkiekkojoukkueen pelipaitojen selkämykseen tai mainokseen selkämyksessä. Fortum on taas maksanut toisen valtionyhtiön johtajan puolison serkun siskon kaunoluisteluseuran radiomainoksen 327,45 €. Viime vuonna sama ilmoitus maksoi vain 175,75 €. Alko oy on tukenut erään kansanedustajan naapurin pikkujoulua parilla pullolla punkkua. VR on tukenut erään nimeltä mainitsemattoman suomalisen julkkiksen yliopistossa opiskelevan pojan opiskelijajärjestön vappulehteä rautatieyhtiön mainoksella, jossa esiteltiin halpoja opiskelijahintoja. Veikkaus oy on sponsoroinut koko henkilökunnan, sukulaisten, naapureiden ja muiden tuttujen harrastuksia 87 miljoonalla eurolla vuodessa.

Eräs tunnettu suomalainen puolue on aikeissa tehdä asiasta eduskunnassa kyselyn. Kysymykseen on tiettävästi vastaamassa valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri. Hän aikoo sanoa, ettei valtiolla ole ohjeistusta vLtionyhtiöiden sponsoroinnista. Mutta, että sitä barten on aikomus tehdä työryhmä, joka selvittää sponsoroinnin määrää ja laatua, antaa neuvoja valtionyhtiöiden toimitisjohtajille, hallituksen puheenjohtajille ja heidän kavereilleen. Työryhmällä on myös omaa sponsorirahaa, jolla se voi tukea jäsentensä sukulaisten harrastuksia riittävästi, ettei tule tarvetta suojella ketään sponsoroinnin menettämisen pelossa. Valtionyhtiöt joutuvat tulevaisuudessa antamaan kirjallisen toimintakertomuksen sponsoroinnista ja sen vaikutuksista yhtiön toimintaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti