perjantai 11. lokakuuta 2013

Valtion ja kuntien velka

Valtion velka lähentelee 100 miljardia. Se tekee asukasta kohden noin reilu 18.000 €. Keskimääräinen kuntien velka asukasta kohden vuonna 2012 oli 2038 euroa. Jokaisen suomalaisen pitäisi siten pystyä maksamaan parikymmentä tuhatta julkista velkaa. Kuitenkin, jos lasketaan siitä pois lapset (siis alle 18-vuotiaat) ja muut maksukyvyttömät ihmiset, tilanne näyttää raskaammalta. Rankempi se on meidän työssäkäyvien kannalta. Jos lapsia ja muuten maksukyvyttömiä on 1,5 miljoonaa, jää meidän 4 miljoonaan maksettavaksi koko julkinen velka. Se tekee 27.500 € per nuppi. Eihän se ihan mahdottomalta näytä, vaikka tilanne on tietysti kovin erilainen eri ihmisillä. Opiskeleva nuori aikuinen ei saa juurikaan tuloja, mutta oletettavasti tuloja alkaa kertymään jossakin vaiheessa. Monella perheellisellä on asunto maksamatta, mutta toisaalta asunto on kiinteää omaisuutta, josta saa tarvittaessa rahaa. Ikäihmisistä osalta löytyy kyseinen summa pankkitililtä, osalla eläke on pieni eikä omaisuutta ole lainkaan.

Jos nyt sitten jotkut Suomen valtion ja kuntien lainanoittajat haluaisivat rahansa takaisin heti, soppa olisi melkoinen. Valtio ja kunnan kääntyisivät kansan puoleen ja ehdottaisivat, että maksukykyiset hoitaisivat osuutensa pois. Tällä tavoin kansaliset voisivat vapautua myös valtion ja kuntien holhouksesta ja orjuudesta ja olisivat ikäänkuin vapaita ihmisiä. Heillä voisi olla yllään jonkinlainen aatelismainen hattu tai puku ja heitä pidettäisiin nykymaailman vapauttajina. Mikäli jotkut hyväntahtoiset maksaisivat muiden puolesta velkoja, he olisivat tupla- tai triplavapaita kansalaisia. Heitä tervehdittäisiin, heitä kumarrettaisiin ja heille laulettaisiin ylistyslauluja. He saisivat ilmaisia drinkkejä, nakkeja ja lihapiirakoita ja vapaalippuja konsertteihin ja urheilutapahtumiin.

Jos oikein syvämietteisesti asiaa ajattelen, niinhän nyt tapahtuukin. Tai päinvastoin. Erona on vain se, että rikkaat ihmiset eivät ole maksaneet mitään velkoja. He ovat piilottaneet rahansa veroparatiiseihin ja kiinteistöihin. He jättävät veronsa maksamatta, koska taitavat juristit hoitavat kirjanpidon ja niin edespäin. Sen sijaan me, köyhäkansa ja taatelintallaajat, maksamme säntillisesti kaikki veromme ja velkamme.

No, tämä tuli vaan mieleen valtion ja kuntien veloista. Ehkä mekään emme joudu maksamaan henkilökohtaisesti näitä velkoja vaan valtio ja kunnat ottavat uutta velkaa ja maksaavat sillä entisen pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti