ETLA eli elinkeinoelämän tutkimuslaitos ehdottaa, että eläkkeelle jääminen sidottaisiin elinajan odotteeseen. Jokaiselle sukupolvelle ennustettaisiin tuleva keskimääräinen elinikä ja sen mukaisesti räätälöidään myös sukupolven eläkeikä. Näin nykynuoret, joiden eliniän odotus on huomattavasti korkeampi kuin meikäläisten kalkkisten, pääsisivät eläkkeelle joskus seitsemänkymppisinä. Samalla sekunnilla asiaa on kannattanut kauppa-, teollisuus- ja varustamoministeri Jan Vapaakauppa (ent. Vapaavuori).
Tämä on toisaalta epätasa-arvoinen ja toisaalta tasa-arvoinen ehdotus. Kaikille sukupolville jäisi keskimääräisesti saman verran aikaa olla eläkkeellä työnvuosien pituudesta huolimatta. Työnantajien jippo on siinä, että töissä ollaan sitä pidempään, mitä vanhemmaksi eletään. Tässä mallissa eriarvoisessa asemassa ovat työttömät tai muuten työelämästä syrjäytyneet.
Koska edustan hyberajattelua, ehdotan jotain vielä radikaalimpaa (se on radikaalimpi kuin kokoomusnuorten vuosikokous). Kukaan ei pääse koskaan eläkkeelle ! (paitsi ikäperusteiselle työkyvyttömyyseläkkeelle). Töitä tehdään koko elämä, kuten täystyöllisessä Pohjois-Koreassa (onkohan siellä täystyöllisyys ?). "Kuka ei työtä tee, sen ei pidä leipäänsä syömän." Jutun jippo on se, että työtä tehdään vanhempana vain vähemmän aikaa ja tosi vanhana tosivähän. Liksa kuitenkin juoksee.
Jokainen täysi-ikäinen tekeee työtä koko elämänsä ajan. Kun ihminen täyttää 60 vuotta hänen, työaikansa putoaa 60 % työajasta. Samoin palkka oli 60% normaalipalkasta. Eläke on kuitenkin 40% palkasta. Kun ihminen vanhenee, hän tekee töitä entistä vähemmän ja eläkeen osuus kasvaa. Kun ihminen tulee työkyvyttömäksi, hän saa pelkkää eläkettä. Näin kaikki antavat oman panoksensa työelämään ja kestävyysvaje katoaa. Samalla tavoin työrajoitteiset tekevät osa-aikasesti työtä ja saavat tämän lisäksi eläkettä. Sosiaalituet vähenevät radikaalisti. Kaikki ihmiset saataisiin jollakin panoksella mukaan työelämään ja sosiaaliseen elämään. Uudistuksella saadaan valtavat säästöt sosiaali- ja terveyspalveluihin. Terveyskeskukset kehitetään työterveyspalveluiksi. Nykyisinhän jokainen työssäkäyvä saa kohtuullisen hyvää terveyspalvelua työterveyden kautta. Työelämän ulkopuoliset tahot sen sijaan putoavat jonoihin ja palveluiden ulkopuolelle. Idea olisi, että kaikki ovat mukana.
(Kuulen jo korvissani kauniin blondini vienot sanat: "Olet aivan väärällä alalla". Pian tutkimuslaistosten johtajat pyytävät minua asiantuntijakseen. Konsulentin palkkioni ovat viisinumeroinen. Eläkelaitosten johtajien autonkuljettajat hakevat minut kokouksiinsa limousiineilla. Patsastani sorvataan Keskutorin laidalle. Ministerit pyrkivät puheilleni ja ritarikunnat jakavat minulle kahmalokaupalla mitaleita. Sitten kuulen uneni läpi vienon äänen "Keitin jo teetä, tuletko ottamaan ? ).
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti