tiistai 8. lokakuuta 2013

Suomalaisaikuiset Pisan kakkosia

Suomalaiset aikuiset ovat maaailman eliittiä myös aikuisten Pisa-tutkimuksessa. Sijoitus on maailman kakkonen. Tuoreessa muistissa on koululaisten sijoittuminen Pisan kärkeen muutama vuosi sitten. Sen seurauksena Suomen kouluihin, lääninhallituksiin ja opetusministeriöihin alkoi tulvia erilaisia opetuspuolen delegaatioita Saksasta, Bulgariasta, Turkista, Indonesiasta, Qatarista ja, ja mitä niitä nyt onkaan.

Aikuisten erinomaisuus on tietysti vieläkin merkittävämpi saavutus. Jokainen vanhempi tietää miten taitavia nykyteinit ovat suustaan, laskentatavaltaan ja netinkäytössä. Nyt myös aikuiset ovat saaneet tunnuastusta. Maailman parista sadasta valtiosta, juuri Me olemme huippua. Lukutaito, laskutaito, netin käyttö ja siihen liittyvä ongelmanratkaisu sujuu meiltä. Lähikuukausina ja vuosina on odotettavissa samanlainen kansainvaellus meidän työpaikoille, työväenopistoihin ja olohuoneisiin. Vain japanilaiset ja ruotsalaiset puuttuvat, koska he ovat lähellä samaa tasoa (joissakin asioissa jopa parempia).

Miksi juuri me, suomalaiset. Tähän on helppo vastata. Hyvä laskutaitomme johtuu siitä, että olemme luontaisesti pihejä ja kateellisia naapureille. Penniä (nyk. senttiä) venytetään, jotta saadaan uudet autot, laajakaistat ja vuotuiset lomamatkat. Lukutaitomme on myös kehittynyt huippuunsa. Siitä kiitos amerikkalaisten televisiosarjojen. Meillä niissä on tekstitys kun taas isoissa Euroopan maissa sarjat ovat dupattuja eli päällepuhuttuja. Nettiä joudumme käyttämään harvase minuutti. Me haluamme löytää sen ainoan ja oikean elämänkumppanin nettideitin kautta. Netin ja tietokoneiden ongelmanratkaisu on meille myös jokapäiväistä hommaa, kun kaikenmaailman helpdeskit sun muut on ulkoistettu ja joudumme pärjäämään tietokoneongelmien kanssa itse. Tässä koko neroutemme salaisuus. Tai eihän se meille ole mikään salaisuus vaan jokapäiväistä elämää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti