maanantai 7. lokakuuta 2013

Kaisa Salmi: Fellmanin pelto


Keväällä taiteilija Kaisa Salmi kutsui ihmisiä suurperformanssiin Lahden Fellmanin puistoon. Tähän tilaisuuuteen osallistui tuhansia ihmisiä. Nyt Kaisa Salmi on tehnyt osittain tästä tapahtumasta osittain uuden käsikirjoituksen voimin elokuvan. Elokuvaa esitettiin viime viikolla Lahden Taidemuseossa triptyykkiesityksenä. Kolmelle jättikankaalle heijastettiin elokuvan tapahtumia.
Kyse on kansalaissodan tapahtumista. Fellmanin pelto oli tuhansien punavankien leirinä. Elokuva käsittelee aihetta tuoden tämän päivän ihmisten henkilöt ja kasvot puhumaan aiheesta. Vajaan puolen tunnin elokuva tuo esiin sota-ajan tapahtumia, kärsimyksi ja totuuksia varsin vaikuttavalla tavalla.

Elokuva on luonteeltaan toteava. Suuri ihmismäärä ja nykypäivän ihmiset ovat kyllä vaikuttava ilmestys. Itse jäin kaipaamaan menneisyyden vaikutuksia, arviota ja oppia nykyisyyteen. Lukuisat kansat ovat taistelleet sisällissotia. Onko niistä opittu jotain ? Jäävätkö soitien arvet piinaamaan sukupolviksi ? Useissa maissa valtataistelusta ja vallanjaosta on opittu sopimisen ja konsensuken tielle. Vai ollaanko ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti