lauantai 6. lokakuuta 2012

Vietnamilainen keittiö

Olin vietnamilaisea ruoan kurssilla. Mitään hätkähdyttävää ei tapahtunut, mutta opin muutamia hyviä juttuja. Aikaa kannattaa varata reilusti vaikka monet ruoat valmistuvatkin hetkessä. Valmistelut ovat hyvä tehdä rauhassa, koska minnekään ei ole kiire.hyvä ruoka ja tunnelma eivät synny hätiköimällä. Vietnamilaiset käyttävät paistamiseen maapähkinäöljyä. Se on sävyistä ja antaa ruoalle oman hienon sävynsä. Vietnamilaiset syövät paljon kasviksia ja liha, joka on (70%) possua tai siipikarjaa (kanaa ja ankkaa). Kanaliemi keitetään kanansiivistä tai muista kanan huonommista osista. Lisänä on sipulia, porkkanaa, suolaa ja inkivääriä. Lientä kehitellään pari tuntia. Rasva kerätään pois. Kanalientä käytetään monella tavoin esim. Keittojen pohjana. Kalakastiketta käytetään erittäin monissa ruokalajeissa antamaan makua ja korvaamaan suolaa. Valkosipulia ja chiliä käytetään kohtuudella. Muita keskeisiä aineksia ovat kevätsipuli, korianteri, banbubversot, lime, salottisipuli, riisinuudeli, riisi ja seesaminsiemenet. Kevätkääryleetkää eivät olleet ihan mahdoton ruokalaji. Kerron siitä joskus myöhemmin. Kevätkääryleiden ja myös monen muun ruoan kanssa voi käyttää nuoc cham-dippauskastiketta. Se on helppo lisäke. Vettä ja kalakastiketta sekoitetaan pari ruokalusikallisen kumpaakin. Lisätään pari teelusikallista sokeria neljänneslimen mehu ja pinnoitteita pieni chili ja valkosipulin kynsi. Maistuu ja maustaa erilaisia pääruokia. Ruoan kanssa juodaan vihreää teetä tai olutta. Ranskalaisten siirtomaa-aikojen perintönä Vietnamissa syödään patonkia. Ruoka on sukua thai-ruoalle, muttei niin maustettua. Neljän ruokalajin illallisen jälkeen vatsa oli täynnä, mutta silti oli kevyt olo. Se sai minut vakuuttumaan kiehtovasta vietnamilaisesta keittiöstä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti