lauantai 13. lokakuuta 2012

Alle 30-vuotiaat kauppojen kassojen syyniin

Tammikuussa kauppojen kassat alkavat syynaamaan alle 30-vuotiaiden henkkareita, jos nämä ostavat bisseä tai röökiä. Se on aivan oikein. Voihan joku nuorelta näyttävä 28-vuotias yrittää ostaa koffitölkin ilman, että näyttää henkilöllisyyspapereita. Minusta tämä on muutenkin hyvää asiakaspalvelua ja raittiuspolitiikkaa. Siinä ikäänkuin muistutetaan nuorta aikuista alkoholin ja tupakan vaaroista. Saattaahan olla nykyisen nettisukupolven keskuudessa niin, että nuori opiskelija tai työtön(tai ihan työssäkäyvä)ei ole kuullut tupakan turmiollisesta ja syöpää aiheuttamasta vaikutuksesta puhumattakaan viinan suuresta riippuvuudesta, josta aiheutuu avioero, sydän- ja verisuonitaudit ja laajalle levinnyt rattijuopumus. Tämä kansalaisten pelastamisliike ansaitsee vähintäänkin Pro Finlandian, keltaisen ruusun leijonan ritarikunnan kunniamerkin ja hymypatsaan. Ehdotankin Päivittäiskaupan (PTY) edustajille seuraavia jatkotoimia myös muunlaisten elämäntilanteiden pelastamiseksi.

Kaupassa saattaa käydä myös sellaisia alle 30-vuotiaita alaikäiseltä näyttäviä nuoria, jotka yrittävät ostaa ehkäisyvälineitä. Heiltä kysytään toki heti paperit ja riippumatta iästä annetaan väestöliiton ehkäisyohjekirjanen. Kassa voi myös kertoa lastenkasvatuksen ja huostaanottojen repaleisesta maailmasta, avioerojen yleisyydestä suomalaisessa yhteiskunnassa ja Kiinan yhden lapsen väestöpolitiikasta. Niin ja erityisesti seksin ja himon vaikutuksesta kasvavan nuoren lihasten ja aivojen toimintaan. Ja vielä läheisriippuvuudesta ja erilaisten sukupuolitautien levinneisyydestä Venäjällä, Thaimaassa ja ympäri Afrikkaa. Iästä riippumatta eroottisten lehtien ostajille tarjotaan puoleen hintaan tarjouksessa olevia vaihtoehtoja kuten Kotiliesi, Tekniikan Maailma, Käsityölehti tai erilaisia sudoku-ja sanaristikkolehtiä. Tiukassa tilanteessa voi tinkiä vielä lehden vaihtamishinnasta mikäli asiakas kaikesta huolimatta haluaa saastuttaa elämänsä.

Mikäli yli 50-vuotiaalta näyttävä henkilö yrittää ostaa laihdutuspakkauksia, luontaistuotteita, omega-3 rasvoja, kalanmaksaöljyä tai vaikka Beroccaa, kassa kysyy häneltä kelakorttia, henkilöllisyyspapereita tai eläkekorttia. Samassa yhteydessä kassa voi mainita myös terveellisestä ruokavaliosta, ravinnon lautasmallista, ruis-ja spelttileivän, näkkileivän ja hapankorpun sekä tuoreen kalan terveysvaikutuksista. Kassa antaa ostajan harkita palauttaako hän ruokaostokset heti tai 15. päivä kauppaan.

Samalla tavoin ohjeistetaan limsan, sokerin, makeisten, leivonnainen ja kakkujen ostajia, jotka näyttävät naisilta tai pulskilta ihmisiltä tai karkkipäivää odottaville natiaisilta. Heille tarjotaan samaa pelastusoperaatiosta kuin edellä mainituille ikäihmisiltä näyttäville asiakkaille. Lisäksi tiskillä on esitteitä erilaisista urheiluseuroista, liikunta-, kunto ja fittnesklubeista ja liikunnan tervehdyttävästä vaikutuksesta arki-iltojen härskistymiseen.

Suunnitelmissa on myös huomioida kotimainen tuotanto. Kaikille asiakkaille, jotka näyttävät ulkomaalaisilta, tai puhuvat äidinkielenään jotain käsittämätöntä mongerrusta kaupan kassat antavat tietoa suomalaisista tuotteista, maanviljelystä tundraolosuhteissa ja kuvauksen Suomen talvisodan ratkaisutaisteluista Summassa, Taipaleenjoella ja Raattentiellä. Useinhan nämä vierasmaalaiset erehtyvät ostamaan jotain ulkomaalaisten tekemiä ja maahantuomia tuotteita. Heitä voi selvällä armeijatyylillä käskyttää näyttämään henkilöllisyystodistuksen, passin, viisumin ja maahanmuuttoviranomaisten oleskeluluvan ja jaetut ruokakupongit. Heille tarjotaan mahdollisuutta vaihtaa hyllyltä valitsemansa tuote parempaan suomalaiseen (usein myös kalliimpaan) tuotteeseen. Muussa tapauksessa asiakkaan paperit voivat joutua Päivittäistavarakaupan (PTY) luotto- ja varaallisuusvaje osaston rekisteriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti