sunnuntai 28. lokakuuta 2012

Islannin ilmatilan valvonta

Islanti on pyytänyt Pohjoismaita hoitamaan Islannin ilmatilan valvonnan. Siis myös Suomea. Meillä asiaa on viivytellyt tasaisesti keväästä lähtien odotellen Ruotsin kantaa asiaan. Ilmatilan valvontaan on suhtauduttu periaatteessa myönteisesti. Ruotsikin on halukas lähtemään mukaan tähän tehtävään. Päätöksiä ollaan tekemässä ensi viikolla.

Politiikan osastomme päällikön mukaan viivyttelyä kannattaisi jatkaa vielä hetken. Syynä USA:n presidentinvaalit ja hirmumyrsky Sandy. Miksi näiden syiden takia ? Mitä ne muuttavat ? Islannissahan on perinteisesti ollut Yhdysvaltojen lentotukikohta. Nyt se on käynyt tarpeettomaksi. Mutta presidentin vaihtuessa myös ulkopolitiikka voi muuttua. Liittolaisuus Islannin kanssa voi tuoda uuden kuvion myös Yhdysvaltojen ja NATOn kanssa. Sandyn kohdalla asia onkin monimutkaisempi. Jos pressanvaalit jäävät Sandyn jalkoihin eli hirmumyrsky estää vaalitoimituksen idässä, voi käydä niin, että vaalit uusitaan myöhemmin. Edellä mainitusta syystä johtuen ratkaisu voi viivästyä ja niin kannattaisi tehdä myös Islannin ilmavalvonnan takia.

Jos kuitenkin Suomi haluaa valvoa Islannin ilmatilaa, tarvitaan tietenkin uutta hävittäjäkalustoa. Nyt sitä on saatavilla ja vielä halvalla. Nimittäin viime vuosina Kreikka on varustanut miljoonilla omaa ilmapuolustustaan. Julmasta velkautumisesta huolimatta varusteluun on riittänyt rahaa. Kreikka on Euroopan kärkimaita paitsi velkaantumisessa myös asevarustelussa. Nyt Urpilainen ja Katainen voisivat lainata lainojen vakuudeksi muutamia huippuhävittäjiä Islannin ilmavalvontaan. Kreikka ei niitä tarvitse, koska kukaan ei ole kiinnostunut maasta eikä halua niskoilleen umpivelkaantunutta konkurssia. Jopa naapuri Turkki haluaa pitää näppinsä erossa rakkaasta naapuristaan. Siksi heikossa hapessa Kreikka tänä päivänä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti