sunnuntai 26. elokuuta 2012

Taideaarteet uusiksi

Uutiset Espanjan Zaragosasta kertovat kuinka 80-vuotias mummo oli maalannut luvatta mittaamattoman arvokkaan freskon uusiksi. Moderni versio ei muistuta alkuperäistä oikein millään muotoa. Seurauksena valtaisa ihmisvaellus katsomaan uutta taideaarretta.

Tästä tempauksesta on lähtenyt liikkeelle uusi taidesuuntaus, joka uudistaa vanhoja taideklassikoita. Kohteeksi kelpaavat vain arvoltaan kalleimmat tai pyhimmät taideaarteet. Heti viime torstain jälkeisenä yönä Mannerheimin patsasta oltiin rusikoitu uuteen uskoon. Taiteiden yöstä lainattu dominotiili oli tehnyt merkittävää uudistusjälkeä Marskin patsaan jalustalle. Itse patsas oli kuitenkin jätetty toistaiseksi rauhaan, koska tekijät tiesivät rangaistuksen. He olisivat joutuneet kuukaudeksi Kiasman valvojiksi ja sen jälkeen heitetty yksin mittaamattoman Pietarin Eremitaasin käytäville ilman ruokaa ja juomaa.

Ranskassa Mona-Lisalle ollaan tekemässä vallankumouksellista muutosta. Ei, ei tule monalisalle viiksiä ! Varmat lähteet kertovat, että Mona-Lisasta tulee blondi ja virnistys lisääntyy. Edvard Munchin Huuto muuttaa muotonsa hiihtäjien kannustukseksi "Heja Norge". Gallen-Kallelan Väinämöinen ei houkuttele enää Ainoa veneeseen vaan lihaksikasta Aimoa. Andy Warholin teoksissa Marilynit tekevät tilaa rautarouva Angela Merkelin kivikasvoille ja Cambellin tomaattikeittopurkkien tilalla astuvat Jalostajan hernesoppapurkit. Da Vincin maalauksessa viimeisellä ehtoollisella ei ole enää Jeesus opetuslapsineen vaan Ferrarin formulakuskit Alonso ja Massa ympärillään tiimin huoltojoukkoja.

Uuden taidesuuntauksen odotetaan tuovan museoihin uusia katselijoita ja nostavan kyseisten uusien taideteosten arvon taivaisiin. Retusoijista tulee tietysti maailmankuulua julkkuja ja Zaragosan mummo julistetaan taiteen suojelupyhimukseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti