sunnuntai 5. elokuuta 2012

Lapsettomat lomamatkat

Viime aikoina suureen suosioon ovat nousseet lapsettomat lomamatkat. Kyse on lomakohteista, joihin ei oteta lapsia tai lapsiperheitä. Suomalaiset aikuiset ovat halunneet ottaa loman lomana ja tarvitsevat lomaa myös lapsista. Se onkin ymmärrettävää, jos koko vuoden joutuu kuuntelemaan lasten kitinää ja vaatimuksia. Nykyisin lapset ovat itsenäisiä ja itsetietoisesti, joille ei kelpaa mikä tahansa palvelu. Aikuiset viihtyvät aikuisten seurassa, se on tunnettu tosiasia. Enää ei uima-altailla tarvitse kuunnella lasten kiljahduksia tai yliväsyneen lapsen itkua illalla nukkumaan menon yhteydessä. Nyt vaan kerätään aikuiset lentokoneeseen suuntana oikea lomafiilis lomapaikassa, tuntikausien rauhaisaa auringonottoa, koko yön bailausta kulmissa yökerhoissa ja avointa keskustelua lasten aiheuttamista traumoista vanhemmilleen. Esimerkkiä on näyttänyt puolalainen pariskunta, joka jätti vauvansa lentokentän vastaanottotiskille ja häippäsi itse lomailemaan kuumalle hietikolle.

Uusi näkökulma on poikinut muitakin lapsivapaita toimintoja. Opettajien ammattijärjestö (OAJ) on saanut uuteen työehtosopimukseen oikeuden sataan lapsettoman koulupäivään. Sillä lisätään kouluviihtyvyyttä ja parannetaan opettajien työilmapiiriä.

Helsingin Oopperatalo ja uusi musiikkitalo ovat alkaneet tarjota yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) kanssa palvelua, jossa lapsen voi tuoda konsertin alkaessa narikkaan. Näin konserttinautinto kasvaa, kun vanhemmat tietävät, että lapsi on turvallisesti säilytyksessä. Jos haluaa, lapsen voi hakea seuraavana iltana tai pientä lisämaksua vastaan voi jättää useammiksi päiviksi hoitoon.

Amerikkalainen autonvalmistaja Chrysler (vai oliko se GM tai Dodge ?) on lanseerannut uuden lapsivapaan Kidsfree automalliston. Tähän autoon lapsi ei pääse mitenkään sisään vaan auton varashälytin alkaa ulista. Näillä autoilla aikuiset voivat ajella ihan yksin tai keskenään. Tunnettu tosiasia on, että lasten kiukuttelu on tutkimusten mukaan suuri riskitekijä liikenteessä. Jopa 85% autoilijoista pitää lasten tuottamaa häiriötä pahempana kuin puolison sanomia ajo-ohjeita ja kommentteja. Japanilaiset ja korealaiset autonvalmistajat aikovat seurata perässä.

Rakennusyhtiö NCC on suunnitellut Helsingin Kalasatamaan kerrostaloa, johon lapset eivät pääse sisään. Sen sijaan lapset voivat leikkiä, ulkoilla ja tehdä läksynsä kadulla. He voivat yöpyä satama-alueen reunalla olevassa proomussa työpalvelua vastaa. Työtehtävinä ovat proomun lastin purku, lastaus-, lämmitys- ja huoltotyöt. Proomuun ollaan suunnittelemassa myös katosta talviajalle. Rakennuskonsernista kerrotaan, että kysyntä on ollut todella kovaa ja asunnoista on maksettu jopa ylihintaa. Jotkut vanhemmat ovat tuoneet jo lapsensa proomuun vaikka asuintalo valmistuu vasta ensi syksynä.

Kelan lanseeraama työntekijän vuorotteluvapaa on saanut rinnalleen vanhemmille suunnatun lapsivapaan vuoden. Lapsi sijoitetaan vuodeksi johonkin toiseen perheeseen tai parhaimmassa tapauksessa toiseen maahan. Siellä lapsella on mahdollisuus kehittyä ja tutustua uusiin asioihin. Olennaista on vanhempien sapattivuosi. Vaikka lapsilisät menetetään vuodeksi, vuodesta voi silti tulla nettovoittoa. Tosiasiassa lasten vaippoihin, vauvanruokapurkkeihin, xboxeihin ja muskareihin menee monta kertaa enemmän. Tämän myötä jää vanhemmille runsaasti aikaa katsella telkkua, käydä jumpalla ja vierai... siis kylässä. Sosiaali-ja terveysministeriöstä lasketaan, että vieraisiin maihin sijoitettujen lasten tuomat säästöt ovat vuosittain miljoonaluokkaa. Päiväkotien ja koulujen määrää voidaan tuntuvasti vähentää lähivuosina. Lääkäreille ja terveydenhoitajille jää runsaasti enemmän aikaa keskittyä ikäihmisten ongelmiin. Säästöillä voidaan tukea lapsiperheiden lapsettomia lomamatkoja.

Näin meillä. Olemme innovaatioyhteiakunta. Lapsivapaassa ajattelussa olemme maailman johtava maa. Eikä ihme, olemmehan tutkitusti maailman onnellisin maa ja kohta myös rikkain. Äänioikeus naisille taidettin keksiä juuri Suomessa. Samoin kännykkä. Nauttikaamme siis näistä vapauden hetkistä. Kohta etelä-eurooppalaiset, afrikkaiset ja aasialaiset menevät tässäkin asiassa meidän ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti