Tuleva pääministeri Sipilä on tuonut uuden verbin politiikan kentälle ja koko Suomen tietoisuuteen. Vatulointi tarkoittaa viivyttelyä ja jahkailua. Asiasta jotain tietävät pitävät sitä Pohjois-Pohjanmaan kielenä. Tarkoitus on uudistaa Suomen talouselämä ja politiikka muuttamalla kieltä. Helsinkiläiset ovat vuosikymmeniä hallinneet kielipeliä, mutta nyt on tarkoitus muuttaa maa uudeksi myös kielen osalta. Uusia termeja sorvataan parasta aikaa eri työryhmissä ja niitä aletaan lanseeraamaan ensi viikolla. Tämä onkin ainoa mahdollisuus, sillä maatamme koettelevat pulmat ovat niin syviä, ettei niitä pystytä ratkaisemaan. On helpompaa ottaa uusi kieli käyttöön. Nyt odotetaan uusia sanoja, kielioppia ja terminologiaa. Uusi hallitusohjelma ei sisällä mitään muuta kun kieliasioita. Kannattaa käyttää nykyistä kieltä niin kauan kuin se on mahdollista.
Hallitusohjelman myötä maahan lanseerataan uusi talousanasto, ulkomaalaisille puhuttava kieli, maan sisällä puhuttava kieli, kaupankäynnissä puhuttava kieli. Lääkärissä ja sossussa käytettävä kieli, yliopistoissa, kouluissa ja päiväkodeissa puhuttava kieli, urheilu- ja kulttuuritilaisuuksissa puhuttava kieli. Kieliä hallitsevilla monikielisillä ihmisillä ei ole suurempaa hyöryä kielitaidosta, sillä nyt on tulossa ihan oma kieli, jOnka käytössä ei ole mitään hyötyä englannista, saksasta, espanjasta, arabiasta, latinasta tai hebreasta. Hallituksen uusi kieli syntyy uudesta ohjelmasta. Se ei ole keskustan kieltä, kokomuksen kieltä tai perussuomalaisten kieltä vaan uutta kieltä. Siihen on yhdistetty kaikkien kolmen hallituspuolueen ehdotukset.
Näinollen voidaan tarkastella myös uuden sanan "vatulointi" rakennetta. Se ei tarkoita vatupassin heilahtelua sinne tänne tai epätarkkaa vatupassin käyttöä. Sanan voi jakaa kolmee osioon "va", "tu", "lointi". Negatiivinen ilmaisu tarkoittaa: "varokaa tupeksimasta uuden hallituksen loimia". Se voi tarkoittaa myös " vasemmisto istuu tuppisuuna ilman loimia" tai "vanhan turvenuijan tupe-lointi". Vaikuttaa salakieleltä, mutta kyse on uudesta kansankielestä, jota aletaan opettamaan isoille kansanjoukoille heti kesän alkaessa. Kesäjuhlissa onkin perinteisesti puhuttu erikoisia kieliä, kuten sammallusta, söpötystä tai häröilyä. Ero on siinä, että tätä uutta kieltä puhutaan myös syksyllä, jos ja kun uusi hallitus syntyy. Siinä mielessä ei mitään uutta länsirintamalta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti