maanantai 25. toukokuuta 2015

Ministereiden lukumäärä

Hallitusneuvotteluissa kolme ässää on ollut samaa mieltä, että ministereitä ei tarvita niin paljon kuin vanhassa hallituksessa. Tämä on helppo ymmärtää sillä Stubbin hallituksessa oli peräti 17 ministeriä. Vähentäminen on helppoa. Siihen on periaatteessa kaksi mahdollisuutta. Ensinnäkin tasajakomalli. Kaikki saavat yhtä monta ministeripaikkaa. Tällöin miniostereitä oli jokaisella joko neljä tai viisi. Yhteensä 12 tai 15 ministeriä. Keskusta saisi tärkeämpiä ministerinpaikkoja kuin muut. Toinen mahdollisuus on painottaa ministerinpaikkoja vaalimestyksen eli eduskuntaryhmän koon mukaan. Se tarkoittaisi, että Keskustapuolue saisi yhden ministerin enemmän kuin Kokoomus ja Perussuomalaiset. Se tarkoittaisi 13 tai 16 ministeriä.

Koska olen myös vedonlyöntitoimiston (ei oy Veikkaus ab) maapäällikkö, esitän vaihtoehtojen kertoimet. Tässä neljän em. vaihtoehdon kertoimet 1a = 3,5, 1b = 1,5, 2a = 2,0, 2b = 5,0. Muiden vaihtoehtojen kertoimen ovat jo isoja lukuja, joita en viitsi edes vihjailla ilmaiseksi.

Julkisuudessa on kerrottu puheenjohtaja Soinin todenneen, että on vaikea löytää ministereitä, koska on niin paljon hyviä asiantuntijoita. Suomeksi sanottuna; palkittavia puoluetovereita on enemmän kuin tarjolla olevia ministeripaikkoja. Päättelen, että ministeripaikkoja tulee siten vain vähän vähemmän kuin edellisessä hallituksessa eli 15. Toisaalta puheenjohtaja Soini on sanonut myös, että ministerit ja kanisterit jaetaan viimeisenä. Tästä voi päätellä, ettei varteenotettavia ministerejä olekaan tarjolla kahmalokaupalla. Johtopäätös on, että ministereitä nimitetään vain 13.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti