keskiviikko 13. toukokuuta 2015

Helatorstain tarkoitus

Tämä tiedetään Helatorstaista: Helatorstai on palkallinen vapaapäivä eli saavutettu etu. Helatorstaina ovat kaupat, alkot, pankit ja virastot kiinni. Helatorstai liittyy jotenkin kristillisiin asioihin.

Miksi ihmeessä Helatorstaita vietetään ? Miten Helatorstaita pitäisi viettää ? Moni ei tiedä, että Helatorstaita vietetään paitsi Suomessa ja monessa muussa Euroopan maassa, mutta myös Madagaskarilla, Vanutaussa, Namibiassa, Kolumbiassa ja Haitissa. Eli kyse on globaalista juhlasta. Siksi sitä on osattava juhlia oikein. Olemme laatineet hienon käsioppaan Helatorstain viettoon. Tämä on käyttökelpoinen kaikenlaisille ihmisille.

1. Pohjanmaan Hela
Pohjanmaalla Helapääpuukot teroitetaan teräviksi. Helatorstai tarkoittaa naapurikylien miesten puukkotappelua. Helahan on kalliin puukon kahvassa oleva metallinen pala. Se säihkyy auringonvalossa, kun puukko killuu vyöllä tai jököttää pystyssä kaverin vatsassa. Helatorstaina syödään hyvin ja juodaan liikaa, sillä päivä voi olla viimeinen. Helatorstain myötä harvennetaan liiallista pohjalaista machoilua ja miesmäärää. Muunsuomen kansalaisten ei kannata lähteä Helatorstaina puukkohippasille Pohjanmaalle. Tappelevat joukkiot lähtevät tuotapikaa yhdessä hoitelemaan ulkopuoliset tunkeutujat.

2. Heliga dagen
Kristillistä perinnepäivää vietetään 40 päivää Jeesuksen kuolemasta eli Pääsiäissunnuntaista. Ruotsalaisen perinteen mukaan heligaa eli Pyhäinpäivää vietetään torstaisin. Pyhätorstai on siten suomenruotsalaisten Helatorstai. Tosin torstai menee aina vähän eri ajankohtiin, sillä niin menee pääsiäinenkin, mutta tämä on tätä ruotsalaisten logiikkaa. Ota tästä nyt selvää. Pääasia, että on vapaapäivä. Mehän vietämme pyhäinmiesten päivää syksyllä. Ei kai se nyt ole ? Joka tapauksessa innokkaiden Helatorstain viettäjien kannattaa varata liput Ruotsinlaivalle. Siellä osataan selittää Pyhän torstain salat, eikun Heligan torstain salat. Ja siellä juhlitaan fiinisti heeligaa.

3. Vapaapäivä
Tunnettu ruotsalainen ajattelija, kirjailija, pankkiiri, tohtori, kartanon omistaja, hyväntekijä, filosofi ja ex-veropakolainen Nalle Wahlroos on puhunut: "Suomalaiset ovat laiskoja. Työ ei kansalle maistu. Kaikki haluavat aina olla vapaalla. Sen takia Suomessa kaikki on päin p*****ä." Tämä on tietenkin totta. On lohduttavaa ja toiveikasta kuulla, että Ruotsissa joillakin menee paremmin. Koska kyse on vapaapäivästä eli laiskottelusta, kannattaa varata kotisohva jo edellisenä päivänä. Ainakin, jos on iso perhe. Sen voi varata liimaamalla sohvan selkämykseen iso, 1m x 1m kokoinen varauslappu allekirjoituksella. On hyvä ostaa jääkaappiin paljon puolivalmisteita, ettei joudu itse tekemään ruokaa. Television voi myös jättää edellisenä päivänä auki, ettei tarvitse Helatorstaina avata sitä. Näin voi saada laiskottelusta kaiken irti, ainakin sen mitä siitä on saatavilla.

4. Pakanajuhla
Pakanat juhlivat aina kun on vaan jotain syytä. Kevään alkaessa on syytä juhlia rietasta kevään kasvua. Aurinko paistaa, puiden silmut aukeavat ja vilja alkaa työntyä mullan alta. Pakanat sytyttävät kevään kunniaksi isoja ulkotulia. Niiden ympärillä tanssitaan, lauletaan ja juhlitaan. Riettaimmat tekevät vielä muutakin, mutta kilttinä poikana en tiedä siitä mitään. Se tulee yleensä ilmi seuraavan helmikuun tienoilla. Helatorstaita ei pidä sekoittaa Vappuun tai Juhannukseen, jolloin myös juodaan ja poltetaan saunoja. Helatorstaita juhlivat vain pakanat. Vappuna juhlivat ylioppilaat ja työläiset ja Juhannuksena kaikki muut. Helatorstai on pakanoiden kevätjuhla, jolloin ei kuitenkaan lauleta Suvivirttä. Sen vuoro tulee parin viikon kuluttua Helatorstaista.

5. Penkkiurheilupäivä
Helatorstaina on jääkiekkofanin penkkiurheilupäivä. Pelataan jääkiekon MM-välieriä. Leijonat kohtaavat Prahassa Tsekin. Hehän pelaavat kotiyleisönsä edessä ja tappio olisi koko maan murhenäytelmä. Lisäksi moni tsekkipelaaja pelailee viimeisiä kisojaan ennen siirtymistä jääkiekon Hall of Fameen eli roikkumaan seinälle tai kattoon. Leijonat ovat tiukkaakin tiukemman paikan edessä, mutta armoa ei anneta. Kotijuhlia varten kannattaa ostaa nitrojen lisäksi pienoisuomilippu, kasvomaaleja, torvi, pelipaita vuodelta 1995, pelihanskat ja kasvomaski perheen naisvälle. Tappoin tullessa perheellä on edessään perinteinen ulkoiluhetki. Tappion myötä vietetään koko loppu Helatorstai vaieten. Tietenkin kunnon leijonakannattaja täyttää jääkaapin, pakastimen, keittiön ja olohuoneen pöydät, sisä- ja ulkovaraston ja auton perärontin tarvittavilla nesteille ja ruoka-aineilla. Yleensä on käytetty Koffia ja HK:n blöötä, mutta hyväksyttäviä tankkausaineita ovat myös kotimaiset Pirkka, Lapinkulta, Olvi ja Karhu. Kuten myös Atrilli, Hillos, Wilhelm, Kabanossi ja Bratwursti (jälkimmäistä suositellaan, mikäli tulot ovat säännöllisesti yli 50.000 € vuodessa). Mikäli naapurissa asuu joku edellä mainituista Helatorstain viettäjistä, heille kannattaa ostaa menolippu Pohjanmaalle (vrt. kohta 1).

Kannattaa lukea tämä opaskirjanen nopeasti läpi ja päättää minkälaisesta Helatorstaista on kiinnostunut. Valinnan jälkeen on syytä hoitaa valmistelutehtävät ja hetimiten Helatorstain odotus voi alkaa. Se kannattaa, sillä silloin ei tule epäselvyyttä, sanaharkkaa, yleisönosastokirjoittelua, perheriitaa, lähestymiskieltoa, elatusmaksuja, henkilökohtaista konkurssia, velkaneuvontaa, dopingtestiä, vesirokkoa, kaksisuuntaista persoonallisuushäiriötä, käräjäoikeuden istuntoja, Korkeimman oikeuden tuomioita, uutta hallitusohjelmaa, kansainvälistä selkkausta, nälänhätää tai ilmaston lämpenemistä. Tai no, voi tulla ilmastonmuutos, mutta sehän tietää lämmintä kesää. Joka tapauksessa kannattaa valita oikea Helatorstain viettotapa ja voida hyvin.

Hyvää Helatorstaita kaikille !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti