keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Valelääkärin oppikirjasta

KURKKUMÄTÄ = Kypsät kurkut mätänevät jääkaapissa keskimäärin kahdessa viikossa. Huoneenlämmössä n. puolitoista viikkoa. Avomaakurkut säilyvät tätä pidempään. Synonyymi mätä kurkku.

VESIROKKO = Järvivedessä ja joskus myös uimahalleissa on pieniä nystyröitä, jotka kiinnittyvät uimarin ihoon. Nystyrät ovat liimautuneet ihoon sitkeästi eivätkä lähde ainakaan viikkoon pois. Uimarin panikointi voi aiheuttaa komplikaatioita (kts. kohta KOMPLIKAATIO)

TULIROKKO = Tulipalossa tai nuotiossa viipyilevä ihminen voi saada iholleen punaisen tai mustuneen kuorrutuksen kuten makkara tai grillipihvi. Kuivunut iho lähtee yleensä rapsuttamalla. Henkilö voi kärsiä vedenhukasta (kts. kohta VEDENHUKKA), mutta se menee yleensä juomalla ohi.

TUHKAROKKO = Jotkut symboolisesti sirottelevat tuhkaa päälleen. Se tarkoittaa, että henkilöt vähättelevät omia toimiaan. Tuhkarokko lähte yleensä suihkussa tai kulumalla muutamassa viikossa.

RYTMIHÄIRIÖ = Epämusikaalisilla ihmisillä tavattu rytmin puutos. Otaksutaan yleisesti johtuvan geeniperimästä, mutta täyttä varmuutta ei ole. Musiikista pitäville rytmihäiriöpotilaille voi määrätä lääkkeeksi metronomin.

VÄLILEVYN PULLISTUMA = Ylimusikaaliset ja tanssihimoiset ihmiset potevat tätä tautia. Tansseista tuttu hyvien kappaleiden väliin soitettu huono levy aiheuttaa kovan kiukun ja otsalohkojen pullistuman. Pullistuma poistuu seuraavan levyn soidessa. Joillakin välilevystä jää pysyvä vamma, jota yritetään parantaa musiikkiterapialla (so. soitetaan peräperää vain hyviä biisejä).

MIGREENI = Mig-lentokoneilla lentäneiden lentäjien harjoittelutermi. Jostain syystä keskeltä on jäänyt yksi t-kirjain pois. Pitää olla migtreeni. Migtreeneissä lentäjän päähän kohdistuu G-voimia (huom !ei saa sekoittaa erääseen naisilla ilmenevään G-pisteeseen), koska kone tekee äkkijyrkkiä mutkia. Joskus koneella lennetään niin korkealle, että happi loppuu. Silloin migtreeni voi aiheuttaa hapenpuutteen.

KOMPLIKAATIO = Monimutkainen, vierasperäinen sana, jota käytetään kuvaamaan tuntematonta sairautta. Ei oikeasti tarkoita mitään. Voidaan käyttää mihin tahansa diagnostisoimattomaan vaivaan. Usein luulosairaat ovat tyytyväisiä, mikäli heillä todetaan edes komplikaatioita.

VEDENHUKKA = Tarkoittaa syvissä vesissä elävää sutta. Susi on muuttunut vesieläimeksi, vaikkei lajia olekaan päästy tutkimaan tarpeeksi. Hukan nähtyään potilas alkaa kuivettumaan ja kaipaa juotavaa. Liika juominen voi aiheutta vesipöhön (kts kohta VESIPÖHÖ)

NÄRÄSTYS = Yleinen vihan tunteen lievä ilmenemismuoto. Aiheuttajana voi olla puoliso, lapset, sukulaiset, naapurit, työkaverit, autoilijat, verokarhu, vastapuolen urheilujoukkue tai jopa TV:ssä esiintyvä ihminen. Hoituu omatoimisesti nauttimalla pikaisesti suuri määrä alkoholia. Lääkkeenä suositellaan toisella jalalla heräämistä, vuosilomaa, avioliitto- tai velkaneuvontaa.

HERPES = Ulkolainen termi, jossa taas pieni kirjoitusvirhe. Oikea muoto Herbs. Se tarkoittaa yleisesti yrttejä, yrttihoitoa, yrttiteetä tai tyynyn alle juhannuksena laitettavia kukkia. Jälkimmäinen aiheuttaa joissakin henkilöissä sukupuolielimien tienoille haavaumia. Yrttien liiallinen tai varomaton käyttö saattaa aiheuttaa pysyvän epidemian, jota ei saa parannettua kirveelläkään. Tai no, kirveellä paranevat useimmat taudit. Tämäkin.

VESIPÖHÖ = Lapsille kerrottu kummitus, joka tulee painajaisiin. Vesipöhö on epämääräinen pelote, jolla lapset saadaan syömään, juomaan, pukemaan, nukkumaan, hiljentymään, kertomaan totuus tai lähtemään hoitoon. Vesipöhö näyttää pyöreältä henkilöltä, joka on juonut mahansa täyteen ja räjähtää aivan kohta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti