torstai 21. toukokuuta 2015

Helluntain tarkoitus

Jotkut tietämättömät kysyvät Helluntain tarkoituksesta. Täysi vatsa ei ruoan perään kysele. Se, jolla on asiat kunnossa, ei mieti Helluntain tarkoitusta. Sanomattakin on selvää, että Helluntain tarkoitus on löytää kumppani kesäksi. Sanontahan sanoo: kenellä ei ole Helluntaina kumppania, hän on yksin koko kesän (vrt. vanha murreversio "Kellei hellua Helluntaina, niin ei koko kesänä").

Monilla on kumppani kainalossa kesät talvet, joten he voivat tehdä yhdessä mitä vaan Helluntaina tai muina päivinä. Mutta heilattomilla asia on toisin. Kumppanin haku on sikäli tärkeä, että useimmat haluavat löhöillä kesäkuumalla biitsillä kumppanin kanssa tai bailata festareilla kamun kera. Helluntai ratkaisee näinollen koko kesän ohjelman sisällön ja laadun. Syksy on asia erikseen, samoin talvi. Joissakin tapauksissa kesällä tavatusta heilasta tulee pysyvämpi tapa. Avioliitto. Yksinäisille ihmisille Helluntai on kauhistus, sillä voiko olla painostavampaa päivää, jolloin arka ja haavoittuva ihminen yrittää pakon edessä saavuttaa mahdotonta. Meille tavallisille yksinäisille Helluntain aika on hauska ja haastava tilanne. Kuinka saada hankittua kumppani ikään ja näköön katsomatta, jonka kanssa voi uhrata yhden Helluntain ? Ei kannata miettiä niinkään Hellun luonnetta, ulkonäköä, älykkyyttä tai käytöstapoja. Usein vähän vaatimattomampi Hellu on kiitollisempi ja vähempään tyytyväinen. Säästyy rahaa ja muita velvotteita.

Hellun pyydystäminen kannattaa aloittaa Helluntaita edeltävänä lauantaina. Ravintoloista löytyy kyllä runsaasti tavallisia, hieman yksinkertaisia Helluja. Hommaa ei kuitenkaan kannata jättää iltaan, sillä aina voi käydä huonosti ja myöhäisenä iltana aikaa jää kovin vähän. Hyvia paikkoja on muitakin. Torilla, kauppahallissa tai ostoskeskuksessa voi heittäytyä juttusille sormuksettoman Hellun kanssa vaikka porkkanan, jauhelihan tai silakoiden kilohinnasta, tuoreudesta tai mausta. Auton omistajan kannatta käyttää huoltsikkaa. Usein huoltoasemalla "kateissa" oleva henkilö herättää suojeluvaiston, jolla saadaan onnistunut kohtaaminen. Jutun jälkeen voi ehdottaa kahvihetkeä, iltakävelyä, saunailtaa ja lopulta yhteistä Helluntain viettoa. Kirjastot ovat myös hyviä kohtaamispaikkoja. Samoin kirpparit ja bussipysäkit. Kannattaa myös kokeilla erilaisia tapahtumia kuten vinttikoirakilpailuja, nykymysiikkifestareita tai puistojoogaa.

Nykyisin harrastetaan paljon nettitreffejä tai tekstiviestejä, mutta ne ovat epävarmoja Helluntain tapauksessa. Nettitreffejä kannattaa tehdä kerralla ainakin kymmenen, jotta joku voisi onnistua.Netissä samaa virttä voi veisata useiden eri henkilön kanssa. Jotkut pitävät suorasta viestistä enemmän kuin pitkästä retostelusta. Kun ajankohta on näin rajattu, on suuri riski, etteivät treffikumppanit ymmärrä ajankohdan merkitystä. Toinen vaihtoehto on hakea suoraan pelkkää Helluntailaista, eikun Helluntain aikaista heilaa. Helluntailainen voi olla sinänsä hyvä valinta, mutta ehkä normaalia pitempiaikainen projekti. Eräs tunnettu Jyväskylän Helluntaiseurakunnan jäsen, sanotaan TK, kokeili tekstiviestejä usealle potentiaaliselle Hellulle. Ehdotukset olivat selviä ja suoria. Huonosti kuitenkin kävi, sillä tiettävästi kukaan ei tarttunut onkeen. Tekivät päinvastoin asiasta julkisen ja pilasivat koko yrityksen. Ja nyt ollaan sairauslomalla.

Useimmilla on kotonaan vakiohellu. Tämä takaa kesän onnistumisen. Tosin joillakin vakiohellu on virttynyt ja kaavoihin kangistunut. Mieli tekisi uudenlaista kesäsäpinää. Kannattaa kuitenkin muistaa, että vakiohellun kanssa vietetty Helluntai mahdollistaa myös uuden tilapäishellun tapaamisen kesällä. Näin pienellä uhrautumisella voi olla elämää rikastava vaikutus.

Joka tapauksessa: Hyvää Hellun metsästystä !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti