lauantai 9. toukokuuta 2015

1 h 14 min.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb vitsaili uuden hallituksen talouspohjasta. Edellisellä hallituksella kesti neljä vuotta löytää sopu talouspohjasta. Nyt Sipilän ja Soinin kanssa talouspohja löytyi tunnissa ja neljässätoista minuutissa. Tämä kuulostaa poikkeukselliselta, mutta historiaa tuntevalle asia on jokapäiväinen.

Suomen ensimmäinen junayhteys Helsingistä Hämeenlinnaan kesti vajaat viisi tuntia. sitä pidettiin aikoinaan todella käänteentekevän lyhyenä aikana. Matkasta on dokumenttina Juhani Ahon värikäs kuvaus Rautatie. Nyt juna Hämeenlinnaan kestää juuri tuon samaiset 1 h 14 minuuttia. Hyvä kun ehtii kissan sanomaan tai nostamaan pöydälle.

Entisen työkaverin tutun serkun kaima tuskaili vaimonsa kanssa perillisen hankkimisesta useita vuosia. Mitkään ajoitukset tai apuvälineet eivät tuottaneet tulosta. Kerran pikkujoulujen jatkoilla mies tapasin kivan sutturan, jonka seurauksena tuli ilmoitus onnistuneesta raskaudesta. Aikaa hommaan kului tuo legendaariset tunti ja vartti, kun mukaan lasketaan tunti baarissa drinkkien kanssa ja neljätoista minuuttia aktia takahuoneessa.

Kärpät tarvitsi tunnin ja risat palauttaakseen Pojan Ouluun. Ratkaisevaa game seveniä pelattiin juuri nuo perinteikkäät peliminuutit. Tapparalla matka ja aika on kestänyt jo useita vuosia. Toki monilla muillakin liigajoukkueilla yritystä on jatkunut vuosikymmeniä.

TV-kokkinakin tunnettu brittiläinen cheffi Jamie Joku paistoi legendaarisen munuaishöystön ajassa tunti ja neljätoista minuuttia. Kun muut tuntemattomat ja tähdettömät kokit kypsensivät ruokaa tunnin tai jopa puolitoista tuntia, paistoi maanmainio julkkis höystön tarkasti täsmälliseen aikaan. Tämä mainio oivallus palkittiin kansainvälisesti uraauurtavana tekona ja ura on jatkunut huikeassa nousukiidossa. Nykyisin keittokirjoja, veitsiä, hammastikkuja, salaatteja, pakastealtaita, keittiöitä, kanaloita ja ravintoloita myydään hänen nimellään. Joka viikonpäivä esitetään telkun viidellä eri kanavalla hänen ohjelmiaan joka kodin yrttituotannosta teolliseen geenimuunneltuun luomutuotantoon, puhumattakaan manchesteriläisestä kaatopaikasta marsilaiseen pikaruokalaan. Kaikki tämä vain tarkasti tunti ja 14 minuuttia kestäneellä munuaishöystön kypsennyksellä.

Tunnettua sotkamolaista kaivosyhtiötä rakennettiin vuosikymmenen ajan. Jotain maasta löydettiinkin ja nikkelin nimellä raaka-ainetta kaupattiin maailmalle. Tehdas laajeni ja systeemit kehittyivät massiivisiksi satojen hehtaareiden alueelle. Kuitenkin vain tunnnin ja 14 minuuttia kestänyt sade pysäytti koko miljoonahankkeen. Suoja-altaat täyttyivät puhdistusvedestä, sulamisvedestä ja mainitusta reilun tunnin sadevedestä. Se oli kuitenkin liikaa. Vedet tulvivat joka paikkaan ja kriisi oli edessä. Ympäristöluvat paloivat, tuotantoa ei voitu jatkaa ja velat kaatoivat koko yhtiön. Näin pieni reilun tunnin sade kaatoi koko miljoonahankkeen ja teki miljoonia euroja sijoittaneet omistajat rahattomaksi. Joku voi sanoa, ettei asiassa ollut Perää, mutta kyllä hän tässä kuitenkin mukana oli.

Tästä huomaamme, että mainittu tunnin ja neljäntoista minuutin aika on pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti