keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Maustamisen uudet nautinnot

Huomaan, että olen suuntautunut ruoan maustamiseen uudella tavalla. Se lienee vaikutusta aasialaisesta ruoanlaittotavasta. Mausteita käytetään kohtuullisen vähän, sillä ruoka maustetaan maukkailla ruoka-aineilla. Pannulla tai kattilassa on yhä useimmin tuoreita aineksia maustamassa ruokia ja vähemmän kuivattuja mausteita. Tämä on erikoista, sillä kaappini on täynnä erilaisia mausteita maailman ääristä. Pidän tätä oppimisen ja kehittymisen muotona. Ruoka maustuu ja maistuu paremmalta tuoreiden osatekijöiden tuloksena. Tuoreita yrttejä, sipuleita, chilejä, inkivääriä jne voi käyttää lähes kaikkiin ruokiin. Määrät vaihtevat, mutta makuja tulee tukevasti ja runsaasti. Samalla olen lisännyt kalakastikkeen, osterikastikkeen, sitruunamehun, limen, tamarindikastikkeen, suolaisen ja makean soijan, kana- kasvis- ja lihaliemen käyttöä.

Tämä on itselleni ruoanlaiton vallankumous. Maun vallankumous. Kyse ei ole mausteisuuden lisäämisestä vaan täyteläisyyden lisäämisestä. Tämä pätee tuunattuun pizzaan yhtä hyvin kuin paistettuun kalaan tai makkarasoppaan. Tuoreissa aineksissa on koko uuden askeleen ydin. Ei enää runsaissa mausteissa kypsennettyjä ruokia. Sen sijaan tuoreiden ruoka-aineiden elävää makua. Olenko siis vihreä ? En. Olen kehittytynyt. Jihaa ! Mikään ei ole mahdotonta. Maustejauheet ovat säilöttyä maustamista. Tuoreet ainekset tuovat elävyyttä. Siltä se ainakin näyttää ja maistuu. Uskokoon ken tahtoo !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti