maanantai 16. maaliskuuta 2015

Bensan hintamäärittelyn perusteet

Miksi Suomessa bensanhinta nousee vaikka öljyn maailmanmarkkinahinta laskee ?

Kysyimme asiaa bensanmyynnin asiantuntijalta Suomen bensanmyynnin vähittäiskauppiaiden liiton hintamäärittelyselitystoimiston toimistopäällikkö Ali Ben Assad-Exxon-Shell-Kesoil-St1-Statoil-Bb-Teboil-Gazprom-Jukos-Anttoselta

"Öljy ja bensa ovat kaksi ihan eri asiaa. Bensa on bensaa vaikka voissa paistaisi. Ja sitä tankataan huoltoasemilla. Sen sijaan öljyä pumpataan maasta tai merestä. Ne sekoitetaan hyvin usein. Lisäksi bensassa on talvibensaa ja kesäbensaa. Talvibensa on halvempaa, koska siihen lisätään nestekaasua. Sitä paitsi varastot ovat vielä täynnä entistä bensaa... talviben... tai siis kallista, eikun halpaa bensaa. Ennenkuin ne myydään pois hinta ei putoa. Kesäbensa on kalliinpaa, kun talvibensa vaikka öljyn hinnanalennus laskeekin bensanhintaa. Tietysti kesällä kuluu bensaa enemmän, joka nostaa kuluja koska huoltoasemille pitää kuljetella useammin polttoainetta.

- Tämän lisäksi bensan hinnan rakenne koostuu vain pieneltä osin öljyn hinnasta. Muut kustannukset ovat kovasti nousseet. Palkat, maksut, verotus, polttoaineiden hinnat, vähittäismyynti, tynnyrien hinnat, vähittäismyynnin väheneminen, öljyn kysynnän väheneminen, öljylaivojen rakentaminen ja muiden osatekijöiden kuin raaka-aineiden hintarakenne.

- Viimevuosina öljyn hinnan pienet vaihtelut eivät ole laskeneet bensan hintaa, sillä sen vaikutus on niin pieni. Hinnan nousu vaikuttaa nopeammin, koska tällä tavoin voimme ennakoida bensan tulevaa hinnanmuodostusta. Tämän takia seuraamme tietenkin hinnan vaihtelua erityisen tarkasti. Syksyllä bensan hinta on yleensä ollut hieman korkeampi, koska myynti vähenee ja pimeyden takia. Mutta talvellahan bensa on ollut perinteiseti edullista ja samanhintaista. Pian tietenkin bensan hinta alkaa nousemaan, koska eihän se voi koko ajan olla näin alhaalla.

- Autoilijat eivät aina ymmärrä miten elämme kovassa paineessa täällä hinnanmäärittelynselitystoimistossa. Olemme ikäänkuin puun ja valituskuoron välissä. Hinnan pitäisi olla halpa maailmanmarkkinahinnasta huolimatta. Nythän niin oli. Eikai me voida aina yhtä halvalla myydä. Nyt myydään hieman kalliimpaa bensaa, mutta onhan se nyt halvempaa kuin talvella... tuota eikun viime kesänä. Kohta varmaan alennetaan taas sentillä, kun maailmanmarkkinahinta putosi kymmen prosenttia. Siis öljy, ei bensa. Joka tapauksessa samaa selitystä ei voi käyttää kovin usein hinnan laskussa... tarkoitan hinnanousussa."

Tästä huomaamme, että kaikki ei ole miltä näyttää. Tosiasiassa bensiinin hinta ei muodostu öljyn hinnan mukaan paitsi silloin kuin öljyn hinta nousee. Muulloin bensan hinta määräytyy muista tekijöistä kuten vuodenajat, ilmasto, öljyn pumppaus, maailmanpoliittinen asento, lottoarvonta, kevättuulet ja hinnanmäärittely. Tämä on sitä korkeampaa matematiikkaa, jota on vaikea tavallisen ihmisen ymmärtää. Sen ymmärtävät vain asiaan vihkiytyneet.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti