torstai 19. maaliskuuta 2015

Jäähyväisvero

Pitäisikö Suomesta pysyvästi pois muuttavan kansalaisen maksaa jäähyväisveroa ? Tämä tunteita herättänyt verohallinnon ehdotus on nostanut kuumia mielipiteitä. Lähinnä vastaan. Mielipiteitä ovat esittäneet rikkaat kansalaiset, jotka haaveilevat kaikenlaisista veroista vapautumisesta ja taloudellisesta maastamuutosta. Tavalliset taatelintallaajat (vai pitäisikös sanoa puolukanpoimijat) eivät ole kovastikaan suunnittelemassa maastamuuttoa perintöveron takia.

Veron perimisen perusteena voi olla ajatus yhteiskunnan antamien palvelujen takaisinperinnästä. Tai ainakin osittaisesta takaisinperinnästä. Suomen yhteiskunta ja kansalaiset on kustantaneet koulutusta, terveydenhoitoa, katuja, urheilukenttiä, museoita. Kun kansalaisnen lähtee pois hän ikäänkuin on saanut näitä hyötyjä ja nyt niistä joutuu maksamaan lisää veroa. Vero olisi tietysti progressiivinen, jolloin suurituloiset joutuisivat maksamaan suhteellisesti enemmän.

Toisaalta, kun ihminen on jo maksanut veroja, hänen ei pitäisi enää joutua maksamaan enempää. Kun on ikäänkuin osansa hoitanut ei pitäisi joutua enää maksamaan. Hehän eivät enää kuluta yhteiskuntamme palveluja.

Ehdotan, että järjestetään kansanäänestys asiasta. Luulisin, että politiikkaan saataisiin mukavasti puoluerajat rikkovaa säpinää. Nykyisiä vaaliväittelyjä ei jaksa millään katsella. Kansalaiset kiinnostuisivat jälleen yhteiskunnallisten asioiden teemoista. Luulen, että poliitikot ja puolueet eivät innostu tällaisesta äänestyksestä. Sehän saattaisi rikkoa puolueiden sisäisiä rakenteita. Voi voi !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti