maanantai 2. kesäkuuta 2014

Ruoan hinnan mystinen nousu

Tutkimusten mukaan suomalainen ruoka on kallistunut 2000-luvuilla 18 prosenttia ja risat. Sen sijaan EU-maiden ruoka on noussut keskimäärin reilut 9 prossaa. Vähittäiskaupan puolella kasvua pidetään mystisenä. Tosin kaupan edustajat valittavat katteiden olevan hirveän pienet, palkkojen suuret ja muutenkin kenkuttaa. Mystinen hintojen nousu on outoa, koska Suomessa ruoan hinta on muutenkin kalleinta Euroopassa.

Lähdimme selvittämään, mitä on mystiikan takana.

1. Suuri henki on muutellut K- ja S- ryhmän kauppojen hintalappuja, kassakoneita ja tilinpäätöksiä omin päin. Hinnat ovat nousseet kenenkään huomaamatta ja samalla alkuperäiset hinnat ovat kadonneet. Kukaan ei tiedä tarkkaa syytä tähän mystiikkaan. Oletettavasti jotain on kuitenkin tehty oikein näissä kotimaisissa kauppaketjuissa, koska henki on siunannut niitä mojovalla hintojen nousulla.

2. Kulttuurijärjestö Muurarit Vapaalla on pitänyt looshikokouksia, joissa on haettu mystiikan keinoin uutta katetta tasapaksuun kaupan liiketoimintaan. Tämä onkin tuottanut tulosta ja erityisesti ruokakaupan alalla olevat veljet ovat alkaneet vaurastua mystisesti kohonneiden hintojen takia. Seuraavaksi loosheissa tullaan pitämään vastaavia kokouksia pankkialan ja sitten teollisuuden piirissä toimiville veljille. Tunnuksella "Mystiikalla Suomi nousuun" aiotaan nostaa Suomi nousuun mystisesti.

3. Maanviljelijöiden etujärjestö MTK on alkanut järjestämään viljelijöille mystiikkakursseja. Tunnettuahan on, että muinaiset intiaanit tanssivat sadetansseja, jopnka seurauksena alkoi sataa ja ruoho viheriöimään. Nyt kun EU on poistamassa 471-tuen suomalaisilta maanviljelijöiltä, haetaan tukea mystiikasta, mietiskelystä ja hiljaisuudesta. Ensimmäiset retket on tehty Valamoon ja Goalle. Mystisesti ruoan hinta on alkanut nousemaan. Kiitos siitä kuuluu MTK:n opintosihteerille ja hänen järjestämilleen kursseille.

4. Hallituksessa on mystinen ja näkymätön ministeri, joka vastaa ruoan hankinnasta ja hinnasta. Se on hallituksen piirissä suuri salaisuus. Mystinen ruoan hinnan nousu on mystisen ministerin aikaansaanosta. Hallituksesta eronneet puolueet ja ministerit ovat joutuneet valalla vannomaan, ettei totuutta kerrota kansanedustajille, ruokaostoksia tekeville eläkeläisille eikä medialle. Mystinen ruokaministeri on nostanut hintoja yli sovitun, jotta kauppa saisi edes jotain muuta leipänsä päälle kuin ylähuulen. Nyt leivälle onkin alkanut sataa kinkkua, salamia, ranskalaisia juustoja, hanhenmaksaa ja tryffeleitä. Kiitos kuuluu mystiikkaministerille, jota siis ei ole.

5. Varsinaisesti ruoan hinta ei ole noussut Suomessa. Kyse on mystisestä rahan lisääntymisestä suomalaisissa kotitalouksissa. Joillekin pankkitileillä on ilmestynyt suuria summia rahaa ja nämä kansalaiset ovat alkaneet kuluttamaan luksustuotteita, myös ruokaa. He eivät osta euroshoppereita, pirkkaa tai eldoraadoa. Sen sijaan kaikenlainen hintava tuote on alkanut käymään kaupaksi. Stockmannin ruokatiskillä on aamuisin pitkä jono, kun eläkeläiset kilpailevat brasilialaisesta sisäfileestä. Usein filettä ei jää myytäväksi lainkaan iltapäivälle, kun kaulusköyhällistö pääsee töistä. Tavikset joutuvat tyytymää possunkyljyksiin tai jauhelihaan. Kyseiset eläkeläiset ovat isojen yhtiöiden eläkkeellä olevia ex-pomoja, joiden tileillä on mystisiä summia rahaa. Tämä vaikuttaa suoraan mystisesti Suomen elintarvikkeiden hintoihin. Varsinainen mystiikka liittyi kuitenkin näiden tiettyjen kansalaisten vaurastumiseen. Miten eläkkeellä voi saada tuloa, joka vastaa parinkymmen palkansaajan palkkaa. Duunarit sentään käyvät töissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti