maanantai 16. kesäkuuta 2014

Näkemiin Eija Ahlberg

Kaikilla juna-asemilla kuuluttanut Eija Ahlberg jättää tehtävänsä. Ikimuistoisia ovat ne lukuisat hetket Eijan kanssa. Hän ei ole katsonut karsaasti pieniä pysäkkejä. Helsingin imu ei ole pilannut Eijaa. Yhtä tomerasti on kuulutettu Kärsämäet ja Toijalat, puhumattakaan Hikiää tai Herralaa. Aina kun kuulen tutun veeärrämäisen äänen esimerkiksi tavaratalossa, odotan Eijan maukasta mutta asiallista tilannetiedotusta. Joskus kun en saa unta ajattelen kuulutuksia kolmella kielellä. Junien myöhästymiset tai hankalat ajat eivät ole vaikuttaneet kuuluttajan ääneen. Hän on tunnetumpi kuin yksikään radioääni. Kukaan vaan ei tunne häntä ihmisenä. On vaikea kestää näin suuri muutos. Kriisin suuruus tulee heti rautatieasemalla ilmi. Uusi ääni Reidar Wasenius on kuin kotiin eksynyt muukalainen. Muutoksen voi kestää muutaman neuvon avulla.

1. Varaa reilusti enemmän aikaa matkustamiseen. Kun Eijan ääni ei ole ohjailemassa, voit Tikkurilan sijaan matkustaa Rovaniemelle. Useiden vaihtoyhteyksien myötä matkakohteesi voi kadota ja silloin tarvitset VR:n tukipalvelua. Kaikilla asemilla on punainen puhelin, josta saa neuvoja oman reitin etsimiseen.

2. Varaa reilusti rahaa ja eväitä. Ensinnäkin kannattaa tulla jo edellisenä päivänä lähtöasemalle tutustumaan uuteen ääneen. Kannattaa varata myös paljon evästä, mikäli kuulutus ohjaa sinut väärille raiteille. Rahaa tarvitaan mahdollisen hotellimajoituksen maksamiseen. Aina ei tiedä montako yötä suunnittelemasi matka kestää.

3. Valmistaudu kohtaamaan kanssamatkustajia. Siirtymäkauden ajaksi konduktöörit keräävät harhautuneet matkustajat samaan vaunuun. Kuulutuksien takia väärään junaan eksyneet tapaavat kaltaisiaan matkustajia ja saavat heti vertaistukea. Samalla voit myös puhua muista kriittisistä elämäsi tilanteista. Säästyy aikaa sosiaaliviranomaisilta ja hoito tulee halvemmaksi.

4. Ota mukaan kuuluttajatulkki. Nuoret työttömät opiskelijat hakevat mukavaa kesäduunia. Kuuluttajatulkkeja voi vuokrata ainakin yliopistokaupungeista. Tulkki suomentaa sinulle kuulutukset ja taluttaa oikeaan junaan. Maksu on kolmekymppiä alkavalta tunnilta sisältäen alvin, eikun sotun. No, halpaa joka tapauksessa. Väärän junaan valitsemisestä voi tulla huomattavasti kovempi lasku. Sitä paitsi osa tulkeista on ihan näpsäkän näköisiä.

5. Ärrältä saa ostaa uuden kuuluttajan kuulutuksia- cd levyn. Siinä on kuulutettuna kaksikymmentä tavallista kuulutusta kolmella eri kielellä. Tätä voi kuunnella kotona etukäteen, jos on lähdössä vaikka juhannukseksi Saimaalle. Ja jos kuuntelee kuulutuksia muutamana yönä, uusi ääni alkaa tuntua oudosti tutulta. Kuulutukset tarttuvat helpommin alitajuntaan.

6. Kaikilla asemilla voi jättää jäähyväiset Eija Ahlbergille. Muistokirjaan voi kirjoittaa omia tarinoitaan ja kokemuksiaan kuulutuksista. Kaikki kirjat luovutetaan kuuluttajanestorille kansanjuhlassa Helsingin Rautatieasemalla. Samalla paljastetaan myös Rautatieaseman pihalle tehty kuuluttajapatsas. Se tulee koristamaan asemaa muiden patsaiden kaverina. Lampun sijasta patsaalla on kädessään mikki.

Kesän jälkeen uusi kuuluttajaääni on paljon helpompi ottaa vastaan. Tulevaisuudessa tauti helpottaa. Muutaman vuoden kuluttua kaikki tottuvat Reidariin ja muistelevat kuka olikaan kuuluttajana ennen häntä.

3 kommenttia:

  1. Eijasta luopumisen tuskaa voi helpottaa se, että Liikennevirasto käyttää edelleen asemakuulutuksissaan Eijan ääntä. Vielä tämän vuoden. Asemien omistaja Liikennevirasto hakee parhaillaan uutta ääntä asemien kuuluttajaksi, joka aloittaa 2015 alussa. VR:n junissa Reidar sen sijaan kertoo nyt, mihin olet menossa ja millaisia asemavaihtoehtoja olisi tarjolla.

    VastaaPoista
  2. Itse asiassa huomasin asian Tampere- Lahti matkalla. Hyvä niin.

    VastaaPoista
  3. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
    Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

    VastaaPoista