tiistai 10. kesäkuuta 2014

Lihan hinta

Kotimaisen lihan hintaa on tutkittu. Suurin siivu lihan myyntihinnasta menee lihateollisuudelle eli vajaa 34 %. Kauppa nappaa lihan myynnillä hieman yli 31 %. Tuottaja saa 23 % lihan myyntihinnasta eli alle neljänneksen. Aika kuvaava tilasto. Vastaus kysymykseen Suomen kallista ruoan hinnasta. Jos olisimme Ranskassa tai Euroopan eteläisissä maissa, traktorit olisivat jo moottoriteillä, puhumattakaan ilmaisen pihvilihan jakamisesta kansalle. Etelässä kuluttajat kivittäisivät kanamunilla ministereitä, kauppaketjujen johtajia ja lihateollisuuden pomoja. Mutta meillä ollaan sivistyneitä. Me luemme lehdestä madonluvut. Kommentoimme kotona puolisolle tai työpaikan kahvitilassa työkaverille. Siinä koko hyvinvointivaltion ydin.

Onneksi muut elintarvikkeet ovat Suomessa halpoja. Puuttuisi vielä, että elintarviketeollisuus ja kauppaketjut veisivät muidenkin tuotteiden hinnoista valtaosan tileilleen.

Elämän tarkoituksena on siedettävä keveys. Tarkoitan, lihansyöjän sietämätön kevennys. Lihantuottajan lompakon siedettävä keveys. Kauppalaskun sietämätön leveys. Kauppaketjun johtajien siedettävä leveys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti