lauantai 28. kesäkuuta 2014

Hyvä peruna ?

Mistä löytäisi hyvää perunaa ? Suomi on ollut perinteinen peruna maa. Vaikka viime vuosikymmeninä elintarviketuotanto ja ulkomailta tuotu ruoka on räjähdyttänyt valintamahdollisuudet, on peruna edelleen keskeinen elementti suomalaisessa ruokapöydässä. Perunan massatuotanto on kutistanut perunanmyynnin markettien tiskeihin. Samalla hinta on pystytty pudotamaan minimiin. Pieni kulinaristi sisälläni olisi valmis maksaman maukkaasta perunasta moninkertaisen hinnan. Jos markettiperuna maksaa eurosta viiteenkymmeneen senttin kilolta, maksaisin herkkuperunasta kolmesta viiteen euroon kilosta. Miksei kukaan myy perunaa maun mukaan hinnoiteltuna ? Miksei perunanmyynnissä ole eri makutasoja tai makuluokitteluja? Puhumattakaan ruokalehtien ja sanomalehtien ruokaosastojen perunavertailuista.
Media voi hyvin nostaa esille erimakuisia viljeltyjä kasviksia viinien ja teollisten elintarvikkeiden arvostelujen rinnalle.

Perunanviljelijöiden massatuotanto edellyttää paljon lannoitteita, massatuotannon koneita, isoa maa-aluetta ja runsaasti ituperunaa. Laatuperuna edellyttänee hyviä itupeunoita ja hyvää maata. Pieni maa-ala riittää. Onko niin, että EU-avustukset tukevat massatuotantoa ja laatutuotanto jää paitsioon ? Jos niin on pitäisikö Suomen maatalousministerin ajaa voimakkaammin erikoistumista. Venäjän, Ukrainen ja Puolan avarat pellot tuottavat varmasti massaperunaa arkikäyttöön vieläkin halvemmalla. Meidän kannattaisi suuntautua laatuun. Sitä tukevat myös kiinnostus hyvään lähiruokaan ja kansan kiinnostus uusiin makuihin ja telkun ruokaohjelmiin.

Minä vaan kysyn ?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti