tiistai 4. maaliskuuta 2014

Vihreiden kiperä koitos

Fennovoiman hakemus uudesta ydinvoimalsta Pyhäjoelle on tulossa eduskuntakäsittelyyn. Kauppa- ja teollisuusministeri esitteli asiaa tiedotustilaisuudessa medialle. Asia on tänään erityisen kiinnostava, koska venäläinen Rosatom on tulossa voimalan omistajaksi kolmanneksen panoksella. Rosatom rakentaisi myös ydinvoimalan. Ukrainan tilanne ja Venäjän liikkeet Krimillä saattavat asian piirun verran erilaiseen valoon. Mutta ajat kuluvat ja voimalapäätöstä ei tehdä vielä tänään.

Luvan myöntäminen on vihreille vaikea kysymys. Ympäristöministeri pitää hakemusta eri hakemuksena kuin mitä on kirjattu hallusohjelmaan. Näillä perusteilla se on hallitusohjelman vastainen, ainakin vihreiden mielestä. Jos lupa myönnetään, tulee vihreille näytön paikka. Jääminen hallitukseen tarkoittaa periaatteiden unohtamista. Hallituksesta irtautuminen kysenalaistaisi vihreiden roolia luotettavana hallituskumppanina. Välistäveto voidaan joissakin puolueissa painaa mieleen. Toki vaalit ovat lähestymässä ensi vuoden alussa, eikä syksyllä ole luvassa kuin pitkävetisiä puheita ja vesitettyjä äänestyksiä. Puolueen profiilin kohottamisesta on kyse. Puutarhakadun vedonlyöntitoimisto ennakoi luvan myöntämistä ja vihreiden lähtöä hallituksesta.

On joutavaa spekulointia hahmotella uutta hallituspohjaa. Mutta teen sen kuitenkin. Pylväinä uudessa hallituksessa ovat Keskusta ja Kokoomus, tukiryhminä RKP ja Kristilliset. Oppositiossa Perussuomalaiset, SDP, Vasemmisto ja Vihreät. Toisaalta typerää ennustella , kun aikaa on lähes vuosi ja maailmalla ja Suomessa voi tapahtua vaikka mitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti